مقاله بررسی رنگهای بکار رفته در فرش های صفوی

دوران صفویه را باید دوران اعتلای هنر فرش بافی در ایران دانست. چرا که در این دوران یک حکومت مقتدر پس از چندین قرن آشوب بی ثباتی، در مرزهای ایران کهن پا می گیرد و ثبات نسبتا طولانی آن باعث می شود که بسیاری از حرفه ها از جمله هنر فرش بافی جانی دوباره گیرد.
رنگ فرش های صفوی
رشد شهرها و تزینن مراکز مختلف با هنرهای اصیل ایرانی، باعث شد که نظر مردم و اکثر سران مختلف دنیا به ایران جلب شود  تولید اکثر صنایع دستی، جان دوباره گیرد.
در مقاله پیش رو قصد داریم تا رنگ های بکار رفته در فرش های صفوی را مورد بررسی قرار دهیم.
شما عزیزان برای دریافت ایم مقاله می توانید آن را از پژوهشکده مجازی ورد بانک تهیه نمایید.


ادامه مطلب

مطالعه تطبیقی نگارگری هرات با مکتب صفویه

دوران تیموری و در پی آن صفویه را باید، دوران اوج هنرهای مختلف ایرانی دانست، چرا که پس از یک دوران افول در بسیاری از هنرها به دلایلی مثل منع دینی و تهاجمات نظامی، در این دوران، این هنرها با حمایت حکام عمدتا غیر ایرانی و تلاش هنرمندان ایرانی رونق می گیرند. در این میان هنر نگارگری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده است.
در مقاله پیش رو ما به مطالعه تطبیقی نگارگری هرات با مکتب صفویه پرداخته ایم.
مقاله نگارگری


قسمتی از متن این مقاله:

از منابع ادبي چنين استنباط مي شود كه تيمور، جانشين ايلخانان پس از تسخير بغداد، عده زيادي از هنرمندان و صنعتگران آن شهر را به مقر حكومت خود سمرقند روانه كرد ولي هيچ ونه كتاب خطي وجود ندارد كه بتوان به مكتب سمرقند اين دوره نسبت داد.
تيمور با همه خشونت اخلاقي و ويراني كه ببار آورد دوستدار علم و هنر بود و هنر نقاشي و ا به عبارتي مينياتورسازي در دوره اوبه طور شگفت آوري ترقي كرد و مي توان ادعا كرد كه باروري هنر مينياتور ويا نقاشي ايران در زمان جانشينان تيمور ومركزيت هرات آغاز مي شود. شيراز هم از مراكزي است كه بهترين آثار نقاشي اين زمان را نشان ميدهد .مكتب نقاشي در زمان سلطان ابراهيم پسر شاهرخ در شيراز رونق گرفت ويكي از كتاب هاي مشهور اين دوره به نام «خاوران نامه» در اين مكتب تهيه شده است (سال 885هجري) - نقاشي ايراني را بسياري مينياتور نام گذاشتند . در حالي كه اين واژه دقيق نيست وبه علاوه ريشهآن غير فارسي است. مينياتور ،واژه اي است كه از يك قرن پيش در ايران استفاده شده است .و براي جدا نمودن نقاشي اروپايي و نقاش گذشته ايران به كار برده مي شود. اين كتاب بيشتر درباره زندگي حضرت علي (ع) است.

ادامه مطلب

معافیت مالیاتی فرش دستباف حفظ شود

رییس مرکز ملی فرش ایران از نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی خواست تا در بررسی لایحه مالیات بر ارزش افزوده، معافیت مالیاتی فرش دستباف را بازگردانند.
به گزارش روابط عمومی مرکز ملی فرش ایران، حمید کارگر با اشاره به لحاظ نشدن معافیت مالیاتی فرش دستباف در لایحه مالیات بر ارزش افزوده گفت: پیش از این فرش دستباف در فهرست کالاهای مشمول مالیات بر ارزش افزوده قرار نداشت و از معافیت برخوردار بود. این مساله در ردیف 13 از ماده 12 در فصل دوم قانون فعلی تصریح شده است.
وی ادامه داد: در لایحه ای که هم اکنون در مجلس شورای اسلامی در دست بررسی است، این معافیت حذف شده که می تواند پیامدهای زیانباری برای این هنر- صنعت ملی و داخلی کشورمان داشته باشد.
معافیت مالیاتی فرش
رییس مرکز ملی فرش ایران با اشاره به ارزش ها و ویژگیهای فرش دستباف در حوزه اقتصاد مقاومتی گفت: از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی انتظار می رود در تصویب نهایی قانون مالیات بر ارزش افزوده با نگاه حمایتی به هنر- صنعت فرش دستباف، ضمن تاکید بر معافیت فرش دستباف از مالیات بر ارزش افزوده، یاور این هنر- صنعت در شرایط اقتصادی کنونی باشند.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

کتاب آموزش طراحی فرش و تذهیب

این کتاب برای کسانی که تمایل دارند با طراحی فرش و اصول اولیه تذهیب آشنا شوند مفید می باشد و در چند فصل مختلف شیوه طراحی گل ها و برگ ها، شیوه ایجاد فرم هی مختلف و در نهایت کپی و ترکیب آنها را آموزش می دهد.
کتاب آموزش طراحی فرش و تذهیب

این کتاب آموزشی در 192 صفحه مختلف و به صورت کاملا جامع آموزشات لازم جهت طراحی اولیه فرش و تذهیب را ارائه می دهد.
شما عزیزان از لینک زیر می توانید با خرید اشتراک مطالعه آنلاین این کتاب را انجام دهید.


کتابخانه تخصصی کارایان

ادامه مطلب

رونمایی از لوح ثبت ملی شهر فرش ترکمن

گنبدکاووس به عنوان شهر ملی فرش ترکمن ثبت شد.
لوح یادبود ثبت ملی شهر فرش ترکمن امروز در گنبدکاووس رونمایی شد. به گزارش خبرگزاری صدا وسیما ، مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری گلستان گفت : امروز در گنبدکاووس که مهم ترین صنایع دستی آن قالی ترکمن است نشان ملی فرش ترکمن رونمایی شد.
ابراهیم کریمی افزود : بر اساس آئین نامه ثبت شهر ملی و جهانی تمام شهرها بطور مستقل می توانند با توجه به شهرت قابل قبول خود نامزد دریافت نشان ملی و در مرحله بعدی شهر جهانی شوند.
کریمی گفت : ده کارگاه قالی بافی و دو هزار و 750 بافنده در گنبدکاووس فعالند و آموزشکده عالی فنی و حرفه ای کوثر و تنها موزه فرش استان در این شهرستان از ظرفیت های غنی گنبدکاووس در بخش قالی بافی است .
او افزود : معرفی و فروش محصولات در سطح ملی و برند شدن محصولات در سطح بین المللی و استوار شدن پایه ملی فرهنگی صنایع دستی از مزایای ثبت شهر ملی فرش ترکمن است.
امروز هم چنین از تمبر اختصاصی زیورالات ترکمن نیز رونمایی شد.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

گلیم بافی در بافت کرمان

بافت گلیم در شهرستان بافت برای بیش از 5 1 هزار نفر اشتغال ایجاد کرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما رئیس میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری بافت گفت : بافت گلیم به ویژه در دهستان گوغر، فتح آباد گلیم بافی در بافتو بیدکردوئیه این شهرستان همچنان رونق دارد.
گلیم بافت
گلیم های سوزنی ،چپی ،شیریکی پیچ و چهر ماشوله از انواع دست بافته هایی است که زنان به بافت آن مشغولند .
نجفی نژاد از تهیه 2500 شناسنامه ویژه بافندگان در شهرستان نیز خبرداد و گفت ،طرح مطالعاتی اولیه ثبت گلیم و شاخه های مختلف آن در شهرستان آماده و برای ثبت این اثر ملی به نام شهرستان نیز اقداماتی صورت گرفته است .
وی ابراز امیدواری کرد به زودی این اثر به نام شهرستان بافت ثبت شود و با ثبت مالکیت آن در روستاهای گوغر،بیدکردوئیه و فتح آباد به صورت پایلوت ، با ایجاد کارگاههای گروهی برای بازاریابی آن اقدامات موثری صورت گیرد.
شهرستان بافت 15هزار بافنده گلیم دارد که زحمت بافت آن بردوش بانوان است و سود حاصل نصیب دلالان و صادرکنندگان فرش میشود.
قدمت گلیم بافت ، به بیش از 2 تا 3 هزار سال پیش میرسد.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

مجوز راه اندازی رشته فرش در دانشگاه اراک

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی گفت: راه اندازی رشته فرش بافی از سال 94 از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت و دانشگاه اراک پیگیری و امسال وزات علوم تحقیقات و فناوری مجوز راه اندازی این رشته را در دانشگاه اراک صادر کرد.
به گزارش ایرنا، محمدرضا حاجی پور روز در گفت و گو با ایرنا، افزود: رشته کارشناسی فرش بافی از مهر ماه امسال در دانشگاه اراک دایر می شود.
وی ادامه داد: استان مرکزی از دیرباز در حوزه فرش دستبافت یکی از قطب های ملی و جهانی بوده است و برجسته سازی این ظرفیت اقتصادی و پیوند زدن با علم و دانش برای بهره برداری هر چه بیشتر از این ظرفیت در دستور کار سازمان صنعت، معدن و تجارت قرار دارد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی اظهار کرد: حمایت همه جانبه مسئولان و اقشار مختلف مردم از صنعت فرش و تامین خواسته های تولیدکنندگان و بافندگان می تواند یکی از بهترین راهکارهای کلیدی برای حل معضل بیکاری و افزیش بنیه اقتصادی اقشار کم درآمد باشد.
وی گفت: استان مرکزی به خصوص مناطق فراهان، ساروق، جیریا، غیاث آباد، محلات و دلیجان قطب تولید فرش های دستبافت نفیس در کشور هستند و حمایت از بافنده های استان از طریق معرفی به بیمه تامین اجتماعی و ارائه تسهیلات کم بهره به کارگاه های بافندگی، یکی از برنامه های اولویت دار سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی است.
حاجی پور با بیان اینکه راه اندازی پژوهشکده فرش در استان مرکزی نیز یکی از برنامه های سازمان صنعت، معدن و تجارت قرار دارد، بیان کرد: راه اندازی رشته فرش بافی در دانشگاه اراک تحقق این مهم را تسهیل می کند.
وی ادامه داد: انجام پروژه های پژوهشی و تالیف کتاب، اجرای پژوهش های بازارسنجی و بازاریابی، انجام طرح های تحقیقاتی در همکاری با مرکز ملی فرش ایران، انتشار نشریه علمی تخصصی با موضوع فرش استان مرکزی در راستای ثبت و تولید دانش فرش استان، شرکت در جشنواره ها و مسابقات علمی، پژوهشی و همچنین همکاری با نشریات و سایت های مختلف علمی فرش از مهمترین فعالیت های پژوهشکده فرش است.
حاجی پور اظهار کرد: از 32 هزار نفر قالیباف شناسائی و دارای کارت قالیبافی در استان، تعداد 12هزار و 500 نفر تحت پوشش بیمه قالیبافی هستند.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی گفت: هم اینک 82 کارگاه متمرکز و غیرمتمرکز فرش در استان مرکزی فعالیت می کنند که از این تعداد حدود 21 کارگاه با دریافت مجوز از کارگروه اشتغال، به صندوق کارآفرینی امید برای دریافت تسهیلات معرفی شدند.
وی افزود: با توجه به تفاهم نامه مرکز ملی فرش و صندوق کارآفرینی امید، 10 میلیارد ریال تسهیلات به کارگاه های متمرکز و غیر متمرکز استان مرکزی اختصاص یافته که تا کنون سه میلیارد و 750 میلیون ریال به بافندگان پرداخت شده است.
فرش دستبافت استان مرکزی به ویژه قالی های لیلیان خمین، ساروق و جیریا از دیرباز در همه نقاط کشور سرآمد بوده و در سال های نه چندان دور اقتصاد و معیشت بخش قابل توجهی از مردم این استان با تولید انواع قالی گره خورده بود.
فرش بافی در استان مرکزی قدمتی 200 ساله دارد.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

تسهیل صادرات فرش ایران به روسیه

در راستای تداوم رایزنی برای تسهیل صادرات فرش ایران به روسیه رییس مرکز ملی فرش ایران با رییس اتاق مشترک ایران و روسیه دیدار کرد.
به گزارش روابط عمومی مرکز ملی فرش ایران؛ در این دیدار ولادیمیر اوبیدنوف با اشاره به علاقه و اشتیاق مردم روسیه به فرش دستباف ایران از تمایل این اتاق برای برگزاری نمایشگاه اختصاصی فرش دستباف ایران در روسیه خبرداد.
در این جلسه از سوی مرکز ملی فرش ایران مشکلات ترخیص موقت فرش دستباف برای حضور در نمایشگاه ها و حقوق گمرکی بالا از جمله موانعی عنوان شد که باعث استقبال کم تولیدکنندگان و تجار برای حضور در بازار روسیه می شود.
صادرات فرش ایران
در ادامه رییس اتاق مشترک ایران و روسیه با بیان اینکه مسایل مربوط به ورود موقت فرش دستباف ایران به روسیه با رایزنی، بحت های کارشناسی و ارایه راهکارهای اجرایی قابل حل است، اظهار امیدواری کرد؛ اوایل ماه اکتبر یا دسامبر 2017 بتوان اولین نمایشگاه فرش دستباف ایران را در روسیه برگزار کرد.
در این جلسه که لوگانسکی نماینده بازرگانی روسیه در ایران و کالامویتسوا دستیار شورای تجاری ایران و روسیه نیز حضور داشتند پس از بحث و تبادل نظر درباره موضوعات مطرح شده و ارایه راهکارهای پیشنهادی دو طرف مقرر شد تا حصول راه حل بهینه این مذاکرات ادامه یابد.
در این راستا مقرر شد دستیار رییس اتاق مشترک ایران و روسیه به همراه نماینده مرکز ملی فرش ایران پیگیر ارایه راهکارهای اجرایی برای مرتفع شدن موانع شوند.
گفتنی است در این زمینه رییس مرکز ملی فرش ایران دیدارهای جداگانه ای نیز با آندری لوگانسکی- نماینده بازرگانی روسیه در ایران و رستم مرادف- معاون بخش اقتصادی نمایندگی بازرگانی روسیه در ایران به انجام رسانده بود.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب