برش قالی های دستباف ویژه عتبات عالیات

به گزارش کارایان فرش به نقل از ایرنا طی مراسمی دو دار قالی بافته شده در یکی از کارگاه های قالیبافی ستاد عتبات بیرجند با حضور مسئولین ستاد بازسازی عتبات و بافندگان این کارگاه برش خوردند.

برش قالی های دستباف ویژه عتبات عالیات

15 هزار نفر از بانوان هنرمند فرشباف خراسان جنوبی با حضور در 250 کارگاه در سطح استان با بافتن فرش دستباف و فروش آن در داخل و خارج از کشور بخشی از هزینه های ستاد بازسازی عتبات عالیات را تامین می کنند.

ادامه مطلب

تولید ۱۱۰ هزارمتر فرش در خراسان جنوبی

رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی با بیان اینکه در مدت ۹ ماه امسال ۶۵ هزارمتر مربع فرش دستباف از استان به کشورهای مختلف صادر شده است گفت: ارزش فرش‌های صادر شده از خراسان جنوبی به کشورهای مختلف ۷ میلیون دلار بوده است.
حسن کامیابی مسک در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در بیرجند اظهار داشت: در مدت 9 ماه امسال 110 هزارمتر مربع فرش دستباف توسط بافندگان در خراسان جنوبی تولید شده که ارزش این میزان فرش بافته شده 40 میلیارد تومان است.

تولید ۱۱۰ هزارمتر فرش در خراسان جنوبی

وی افزود: در مدت 9 ماه امسال صادرات فرش دستباف از خراسان جنوبی 65 هزارمتر مربع بوده است که ارزش این صادرات 7 میلیون دلار بوده است.
رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی گفت: فرش‌های تولید شده در خراسان جنوبی در این مدت به کشورهای آلمان، امارات، ایتالیا و دیگر کشورهای اروپایی صادر شده است.
کامیابی‌مسک افزود: فرش‌های بافته شده توسط 50 هزار بافنده در استان خراسان جنوبی که به صورت تمام وقت، پاره وقت و فصلی فعالیت می‌کنند تولید شده است.
رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی تصریح کرد: نقش‌های ریزماهی، خشتی و نائین از نمونه‌های فرش‌های دستباف خراسان جنوبی است.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

بانوان بشرویه ای برای عتبات ۲۲ تخته فرش بافتند

رئیس ستاد عتبات عالیات شهرستان بشرویه از بافت ۲۲ تخته فرش توسط خواهران در ستاد عتبات عالیات شهرستان خبرداد.
به گزارش خبرنگار مهر،علی اکبر حدادیان رئیس ستاد عتبات عالیات شهرستان بشرویه پیش از ظهر جمعه در مراسم اتمام بافت دو تخته تخت فرش ۱۸ متری بانوان این شهرستان برای کمک به بازسازی عتبات عالیات گفت: خوشبختانه به همت بانوان بشرویه ای و عاشق اهل بیت (ع) همه ساله در زمینه کمک به عتبات عالیات، شهرستان بشرویه رتبه اول استان را داراست.

بانوان بشرویه ای برای عتبات ۲۲ تخته فرش بافتند

وی افزود: این امر نشان از عشق و ارادت به اهل بیت (ع) و خاندان عصمت و طهارت توسط مردم فهیم این شهرستان دارد.
رئیس ستاد عتبات عالیات شهرستان با اشاره به طرح بافت قالی در زمینه کمک به عتبات عالیات گفت: از ابتدای سال تاکنون به همت بانوان این شهرستان ۲۲ قطعه فرش در اندازه های مختلف ۶، ۹، ۱۲ و ۱۸ متری بافته و تحویل ستاد عتبات عالیات شده است.
حدادیان بیان کرد: از تعداد ۲۲ تخت فرش بافته شده، تاکنون ۹ تخته فرش فروخته شده و ۱۳ تخت فرش دیگر در مرحله فروش است.
وی افزود: امید است با فروش هر چه سریع‌تر این فرش‌ها بتوانیم اقدام کوچکی در زمینه کمک به عتبات عالیات انجام دهیم.
رئیس ستاد عتبات عالیات شهرستان اظهار داشت: در حال حاضر تعداد هشت کارگاه قالی بافی در سطح شهرستان دایر است.
حدادیان گفت: تمام خواهرانی که در بافت فرش جهت کمک به عتبات عالیات فعالیت می‌کنند هیچ مزد و پاداشی دریافت نکرده و تنها به عشق اهل بیت در این کارگاه‌ها حضور پیدا می‌کنند.
وی همچنین با اشاره به اینکه ۲۸ میلیون تومان وجه نقد از ابتدای امسال جمع آوری شده است گفت: مبلغ ۲۸ میلیون تومان وجه نقد و طلا جهت کمک به عتبات عالیات جمع آوری شده که تماما به حساب ستاد عتبات عالیات واریز شده است.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

تنوع بخشی نیاز فرش خراسان شمالی

فرماندار رازوجرگلان گفت: تولیدات فرش در خراسان شمالی نیاز به تنوع‌بخشی و به‌روزرسانی دارد.
احمد ریواده در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه اغلب خانوارهای خراسان شمالی به‌ویژه خانوارهای رازو جرگلان درزمینهٔ تولیدات فرش و صنایع‌دستی فعالیت می‌کنند، اظهار کرد: بسیاری از طرح‌های فرش در استان، دارای نقش‌های سنتی هستند که توسط زنان بر اساس تصاویر ذهنی به سبک قدیم و سنتی بافته می‌شود.
ریواده با بیان اینکه نیاز است بافندگان خراسان شمالی از طرح‌های جدید و به‌روز استفاده کنند، افزود: ذهنی بافی و عدم ارائه فرش متناسب با نیاز بازار و همچنین تنوع کم، یکی از دلایل عدم استقبال در این زمینه است.

تنوع بخشی نیاز فرش خراسان شمالی

وی تصریح کرد: درزمینهٔ به‌روزرسانی تولیدات فرش خراسان شمالی مهارت افزایی بافندگان فرش یکی از اقدامات ضروری است.
رماندار رازوجرگلان با اشاره به اینکه سازمان فنی و حرفه‌ای به‌عنوان یکی از نهادهای آموزش بافندگان است که باید در این زمینه اقدام کند، گفت: در حوزه حمایت و مهارت افزایی تولیدات فرش دستباف، دستگاه‌های متولی به دنبال ایجاد دوره‌های مهارتی به‌منظور ارتقای کیفیت این تولیدات هستند.
ریواده اظهار کرد: یکی از مشکلات تمام تولیدکنندگان فرش در خراسان شمالی، بازاریابی برای صادرات و فروش این نوع تولیدات است.
وی تصریح کرد: نبود بازار فروش و عدم امکان ارائه تولیدات در جشنواره‌های متعدد نیز باید در این زمینه موردتوجه جدی قرار گیرد.
فرماندار رازوجرگلان بیان کرد: در حال حاضر بسیاری از بافندگان فرش در رازو جرگلان به دلیل نبود نقدینگی و به‌منظور تأمین مواد اولیه تولید فرش، ملزم به‌پیش فروش تولیدات خود و به قیمت ارزان فروختن می‌شوند.
ریواده افزود: با توجه به اینکه در حال حاضر فرش دو رو و ترکمن رازو جرگلان جنبه صادراتی دارد و در آسیای میانه، جنوب شرق آسیا، اروپا، کانادا، ژاپن و دیگر کشورها خواهان دارد در صورت ساماندهی و ایجاد تشکل‌های قوی می‌توانیم از کشورهای مختلف سفارش گرفت و تولیدات را به فروش برسانیم.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

تولید سفره کردی در خراسان‌شمالی

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان‌شمالی گفت: روش سنتی تولید صنایع دستی در استان مهمترین عامل استقبال نکردن مردم از خرید آن‌هاست.
علی عابدی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا افزود: تولید سفره کردی در این استان به صورت هدفمند نیست و تولیدکنندگان بدون اینکه توجه کنند این محصولات در چه جایی باید مورد استفاده قرار گیرد، تولید می‌کنند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا تغییرات ایجاد شده در طرح و رنگ گلیم‌های سفره کردی بر روی اصالت این محصولات تاثیر نمی‌گذارد؟ ادامه داد: با تغییر طرح و یا رنگ در این گلیم‌ها به دنبال حذف آن‌ها نیستیم بلکه این تغییرات باید به گونه‌ای باشد که اصالت آن‌ها حفظ شود. هر کدام از صنایع دستی که نتوانند خود را با شرایط کنونی وفق دهند خود به خود با تمایل نداشتن مردم از خرید، حذف می‌شوند.

تولید سفره کردی در خراسان‌شمالی

عابدی خاطرنشان کرد: تولید صنایع دستی باید پویا و فعال باشد تا بتواند در چرخه زندگی مورد استفاده قرار گیرد.
این مقام مسئول گفت: باید در گلیم سفره کردی تغییراتی در طرح، رنگ و ابعاد آن ایجاد شود تا مردم بتوانند از آن در قسمت‌های مختلف زندگی استفاده کنند و استفاده از این صنعت دست فقط به عنوان کفپوش مناسب نیست.
وی خاطرنشان کرد: در گذشته گلیم‌ها به دلیل جنس زبری که داشتند به عنوان کفپوش در زندگی عشایری استفاده می‌شد اما هم اکنون دیگر چنین کاربردی ندارد و برخی از شرکت‌های تولیدی قسمت پشتی این محصول را با چرم پوشانده اند تا بتوان از آن بر روی سرامیک استفاده کرد. در گذشته این محصول به صورت مستطیل و یا مربع بود که در حال حاضر سفره کردی‌هایی به شکل دایره‌ای نیز بافته می‌شود که می‌توان از آن در آشپزخانه‌ها استفاده کرد. علاوه بر آن، سفارش‌هایی برای استفاده از این محصولات به عنوان روکش خودرو از سوی شرکت‌های مربوطه به برخی از بافندگان گلیم سفره کردی در این استان شده است.
به گفته عابدی، سالانه حدود 200 هزار متر مربه گلیم سفره کردی در این استان تولید می‌شود.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

ماشته باف قاینی میلیونر شد

وقتی مدرک لیسانس نتوانست برایش پول ساز باشد، به سراغ هنر رفت و امروز بعد از گذشت ۲ سال، میلیونر شده و می خواهد هنر «ماشته بافی» و «سفال گری» را در آینده با یکدیگر عجین کند.
صنایع خراسان جنوبی با قدمت چندین هزار ساله خود هنرمندان زیادی را در سطح کشوری مشهور کرده است. جاجیم بافی، پخل بافی، گلیم بافی و ... از جمله صنایعی است که نام خراسان جنوبی را بر خود حک کرده‌اند.
اما در دو سال گذشته هنر جدیدی برای اولین بار از لرستان توسط جوان ۲۳ ساله قاینی وارد خراسان جنوبی شد و در کمتر از دو سال بازار خوبی را به خود اختصاص داد. حال دیگر هنر «ماشته بافی» هم در جدول صنایع دستی استان به ثبت رسیده است که می‌توان ذوق هنرمندان این خطه را در تار و پودهای آن مشاهده کرد.
«حسین پور حاجی» یکی از هنرمندان قاینی بوده که برای اولین بارهنر «ماشته بافی» در حوزه صنایع دستی را به استان کشاند و در کمتر از دو سال به سودآوری بالایی رسیده است.
از این رو ساعتی را با وی به گفت و گو می‌نشینیم تا از انگیزه، حمایت‌ها و سختی‌های این رشته بگوید.

فرار از بیکاری مرا هنرمند کرد
این هنرمند قاینی در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: ماشته نوعی پارچه است که در دسته بندی رشته‌های صنایع دستی، در دسته نساجی سنتی محسوب می‌شود.
پورحاجی ادامه داد: ماده اولیه این پارچه پشم ریسیده بوده که در حال حاضر از نخ‌های پلی استر و آکریلیکی موجود در بازار استفاده می‌کنند.
وی با بیان اینکه ابزار بافت در ماشته بافی شامل دار، چرخ ماسوره پیچی، ماکو، ماسوره است، افزود: این هنر مانند جاجیم بافی بوده با این تفاوت که در ماشته از چهار نخ و در جاجیم از دو نخ استفاده می‌شود.
پورحاجی ادامه داد: کاربرد ماشته در گذشته به صورت رختخواب پیچ بوده ولی امروزه کاربردهای دیگری نظیر رومیزی، رویه مبلمان، پشتی و تکه دوزی رویه کیف و کفش زنانه استفاده می‌شود.
وی با اشاره به انگیزه خود برای روی آوردن به این رشته بیان کرد: من دارای مدرک تحصیلی لیسانس برق هستم و اما از این مدرک نتوانستم وارد بازار کار شوم.
پورحاجی با بیان اینکه فرار از بیکاری مرا هنرمند کرد، افزود: برادر بزرگترم هم بیکار بود و از آنجایی که زن برادرم خیاط بود، به سمت صنایع دستی رفتم.
وی ادامه داد: دوره آموزشی دو ماهه‌ای را در زمینه «ماشته بافی» در لرستان گذراندم و به مدت یک سال نیز در تهران به صورت کارگری، کار کردم.

با سرمایه گذاری دو میلیون تومانی به صد میلیون رسیدم
این هنرمند قاینی با بیان اینکه برای شروع کار تنها دو میلیون تومان سرمایه داشتم، اظهار کرد: با گذشت کمتر از دوسال از آغاز به کار، ۱۰۰ میلیون تومان سرمایه در گردش دارم.
وی با بیان اینکه هم اکنون با پنج دستگاه به کار «ماشته بافی» مشغول هستم، افزود: همچنین برای ۱۵ نفر نیز اشتغال مستقیم ایجاد کرده‌ام.
پورحاجی با اشاره به بازارهای فروش تولیدات خود، بیان کرد: بسیاری از تولیداتم را به شهرهای توریستی مانند اصفهان، شیراز، تهران و اردبیل می‌فرستم.
وی با بیان اینکه بازار فروش این محصول در خراسان جنوبی شرایط مطلوبی ندارد، افزود: مردم این استان، نسبت به صنایع دستی و بومی خود علاقه‌ای نشان نمی‌دهند.
پورحاجی کیف، کفش و رومیزی را از جمله تولیدات خود دانست و افزود: می‌توان با تغییر در طرح، رنگ و تکنیک بافت، کاربردهای جدیدتری برای آن تعریف کرد.

ادغام صنایع دستی «ماشه بافی» و «سفال گری»

وی بیان کرد: آمیخته کردن هنر «ماشته بافی» و «سفال گری» یکی از برنامه‌های پیش روی بوده که امید است با موفقیت رو به رو شوم.
پورحاجی ادامه داد: با استفاده از تکه‌های پرتی و اضافی ماشته، بر روی سفال می‌توان شکلات خوری، سماور، پارچ و صندوق نیز تولید کرد.
این هنرمند قاینی خواستار حمایت مسئولان شد وافزود: مکانی که در آن به این هنر مشغول هستم، کوچک است و امکان توسعه را نمی‌دهد.
وی ادامه داد: همچنین این هنر دارای متقاضی زیادی بوده که به دلیل کوچک بودن کارگاهم از جذب آن‌ها معذور هستم.

ماشته باف قاینی میلیونر شد

پورحاجی افزود: در صورت توسعه و گسترش مکان می‌توانم برای بیش از ۷۰ نفر اشتغال ایجاد کنم.
وی اظهار کرد: هنر «ماشته بافی» برای اولین بار از لرستان وارد خراسان جنوبی شد و امید است مورد توجه مسئولان قرار گیرد.

چتر بسته بیمه برای هنرمندان صنایع دستی
این هنرمند قاینی با اشاره به مشکلات پیش رو، بیان کرد: نداشتن بیمه نیروها از اصلی‌ترین مشکل در این حوزه است.
وی با بیان اینکه تاکنون بیمه‌ای برای حوزه صنعت نبوده است، افزود: طرح بیمه صنعت به مجلس پیشنهاد شده که امید است مورد تأیید قرار گیرد.
پورحاجی همچنین خواستار اخذ تسهیلات شد و افزود: برای به روز رساندن چرخ‌های کار و افزایش محیط کارگاهم نیازمند تسهیلات هستم.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

حمایت از صنایع دستی خراسان جنوبی

حمایت از صنایع دستی، محور توسعه خراسان جنوبی است.
به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، از بیرجند ؛ریشه اش در روستا است و ماهیتش به مناطق روستایی برمی گردد. صنایع دستی بیش از هرچیز دیگری هنرمردمان روستایی و زحمت کش است هرچند این هنر صنعت امروزه در شهرهای بزرگ نیز بیش از پیش به چشم می خورد.
صنایع دستی در حقیقت نشان دهنده ذوق هنری و استعداد زنان و مردان هنرمند ایرانی است که حاصل سرپنجه های هنرمندانه آنان است.
امروزه با توجه به وجود برخی از مشکلات در استان های گوناگون کشور از جمله خشکسالی و یا آمار بالای بیکاری، می توان از صنایع دستی به عنوان یک صنعت جایگزین که دارای ظرفیت های فراوان است استفاده کرد.
در این میان روستاییان به عنوان مردمانی زحمت کش از استعدادهای فراوانی برخوردارند و آموزش رشته های مختلف به آن ها می تواند باعث تقویت و توسعه صنایع دستی و جایگزینی این صنعت در روستاها شود.

حمایت از صنایع دستی خراسان جنوبی

مهمترین مزیت صنایع دستی پاک بودن این صنعت و انتطباق آن با محیط زیست است. ضمن اینکه سرمایه اندک برای راه اندازی کارگاه صنایع دستی و امکان اشتغال سه تا پنج نفر در هر کارگاه از دیگر مزیت های صنایع دستی به شمار می رود.
این هنر می تواند در استان های کم برخوردار و یا استان هایی که بیشترین جمعیت روستایی نشین را دارند به عنوان یک منبع مهم اشتغال ودرآمد زایی تلقی شود.
به عنوان مثال خراسان جنوبی به عنوان یکی از استان های شرقی کشور که قسمتی از آن تا جنوب شرق نیز ادامه دارد و دارای سهم عمده ای در روستا نشینی است یکی از استان هایی است که توجه به صنایع دستی در این استان می تواند نقش مهمی در توسعه، اشتغال زایی، کارآفرینی و درآمدزایی مردم سخت کوش این استان داشته باشد.
از 700 رشته صنایع دستی فعال در کشور، 40 رشته در خراسان جنوبی فعال است و از رشته های مزیت دار استان می توان به جاجیم بافی، گلیم بافی، برک بافی، حوله بافی، تراش سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی وسایر رشته ها اشاره کرد.
در حال حاضر تعداد هنرمندان صنایع دستی این استان به 5 هزار نفر افزایش یافته که می تواند نوید بخش اشتغال زایی و در آمدزایی مناسب برای مردمان این استان باشد.
یکی از مهمترین مشکلات در خراسان جنوبی مشکل خشکسالی است که در همین ارتباط تقویت صنایع دستی و آموزش رشته های مختلف صنایع دستی می تواند نقش مهمی در حل مشکل بیکاری در این استان داشته باشد.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب