تولید 2500 متر فرش کمیته امداد اراک

معاون اشتغال و خودکفایی کمیته استان مرکزی گفت: طی هشت ماهه سال جاری 2 هزار و 549 مترمربع فرش توسط مددجویان کارآفرین کمیته امداد استان مرکزی بافته شده است.
رمضان‌علی جلالی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در اراک با بیان اینکه مددجویان از لحاظ تأمین مواد اولیه، نظارت بر تولید فرش، برگزاری کلاس‌های ‏آموزشی دوره‌ای مورد حمایت قرار می‌گیرند، اظهار کرد: هم‌اکنون 23 درصد تولیدات فرش استان توسط مددجویان زیر پوشش بافته می‌شود که بیشتر فرش‌ها توسط زنان سرپرست خانوار بافته می‌شود.
وی افزود: طی هشت ماهه سال جاری 2 هزار و 549 متر مربع فرش توسط مددجویان بافته شده و از فروش تولیدات مددجویان 21 میلیارد و 666 میلیون و 500 هزار ریال عاید خانواده‌های زیر پوشش شده است.

تولید 2500 متر فرش کمیته امداد اراک

معاون اشتغال و خودکفایی کمیته استان مرکزی خاطرنشان کرد: طی سه سال گذشته 3 هزار و 88 تخته فرش توسط مددجویان بافته شده که 8 میلیارد تومان از فروش این تعداد فرش عاید خانواده‌های زیر پوشش شده و بیشتر فرش‌های تولیدی توسط شرکت صنعت آفرینان امداد خریداری شده است.
جلالی در ادامه گفت: در حال حاضر تعداد 2 هزار و 253 بافنده در منازل و کارگاه‌های فرش‌بافی به تولید فرش مشغول بوده و در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی تلاش می‌کنند.
وی با اشاره به اینکه تفاوت ایجاد اشتغال در کمیته امداد با سایر بخش‌ها در آموزش‌های فنی و حرفه‌ای است، خاطرنشان کرد: در طی 3 سال گذشته 33 هزار و 547 نفر از آموزش‌های فنی و حرفه‌ای این بهره‌مند و یک هزار و 834 نفر برای کار به کارخانه‌ها و کارگاه‌های صنعتی معرفی شده‌اند.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

تولید ۶۱ هزار متر فرش در راز وجرگلان

فرماندار رازوجرگلان گفت: سالانه حدود ۶۱ هزار مترمربع فرش دستباف در شهرستان رازوجرگلان تولید می‌شود.
احمد ریواده در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه شهرستان رازوجرگلان دارای ظرفیت و پتانسیل‌های بسیاری درزمینهٔ تولید فرش است، اظهار کرد: در ۳۲ روستای این منطقه، زندگی و اقتصاد بیش از ۱۰ هزار خانوار با تولید فرش و صنایع‌دستی گره‌خورده است.
وی افزود: در حال حاضر بیش از پنج هزار نفر در این شهرستان در حوزه تولید فرش، قالی، قالیچه و غیره فعالیت می‌کنند.

تولید ۶۱ هزار متر فرش در راز وجرگلان

فرماندار رازوجرگلان بابیان اینکه از این تعداد بافنده دو هزار و ۷۵۰ نفر دارای کارت بافندگی هستند، تصریح کرد: این بافندگان در سال حدود ۶۱ هزار مترمربع فرش در ۱۵ کارگاه فعال، تولید می‌کنند.
وی بابیان اینکه یکی از مشکلات بافندگان در حوزه فرش که نیاز به حمایت دارد بحث بیمه این افراد است که در حال حاضر کمتر از ۱۰ درصد این افراد دارای بیمه هستند، اظهار کرد: از تعداد دو هزار و ۷۵۰ نفر دارای کارت بافندگی در شهرستان فقط ۲۰۰ نفر بیمه هستند.
ریواده تصریح کرد: بیشتر زنان روستاهای شهرستان رازوجرگلان با تولید فرش و دیگر صنایع‌دستی آشنا هستند و تعداد بسیاری از این افراد در خانه‌های خود دار قالی دارند.
فرماندار رازوجرگلان بیان کرد: هم‌اکنون ۳۰۰ بافنده در ۳۱۵ کارگاه در این شهرستان به‌صورت مستمر در منازل با دار قالی خانگی درزمینهٔ تولید فرش فعال هستند.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

فرش ایران به کام کشورهای آسیایی

فرش دستباف که سهم قابل توجهی از صادرات استان فارس را به خود اختصاص داده در زمینه صادرات با مشکلاتی مواجه است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، این روزها در استان فارس هرگاه که حرفی از صادرات و تولید به میان می‌آید، صحبت از باز کردن گره‌ها می‌شود، گره‌هایی که رونق را از استان گرفته است. غافل از اینکه در کنج خانه‌های روستایی یا در سیاه چادری عشایری هنرمندان گمنامی هستند که با گره زدن رونق را به استان بازمی‌گردانند.
اینان گره بر گره می‌زنند تا گره خود و شهرشان را باز کنند، دفتین بر سر ترنج‌ها و رج‌ها می‌کوبند تا رنگ زندگی را منعکس کنند. صحبت از فرش‌ دستباف و انواع دستبافته‌ها است که براساس آمار رسمی گمرک و معاونت صنایع دستی استان فارس تا پایان مهرماه 108 هزار و 424 کیلوگرم به ارزش 182 میلیارد ریال از استان فارس صادر شده است.

سهم 158 میلیارد ریالی فرش و گبه از صادرات صنایع دستی
در میان انواع دستبافته‌ها بیشترین سهم صادرات متعلق به فرش و گبه است، به گفته زهرا الحمدی معاون صنایع دستی استان فارس در 7 ماه امسال 91 هزار و 13 کیلوگرم فرش و گبه با ارزش 158 میلیارد ریال از گمرک استان فارس صادر شده است. وی بر این باور است که این آمار دقیق نیست چراکه بسیاری از دستبافته‌های استان فارس به صورت چمدانی صادر می‌شود که آمار دقیقی از این نوع صادرات در دسترس نیست چون توسط اشخاص انجام می‌شود و تحت اداره و نهاد خاصی قرار نمی‌گیرد.
الحمدی در گفت‌وگو با تسنیم می‌گوید: مورد دیگری که سبب شده نتوان آمار دقیقی از صادرات استان فارس در زمینه صنایع دستی به‌دست آورد، این است در دو سال گذشته کد محل تولید در نرم‌افزار گمرک حذف شده و همین امر سبب می‌شود اگر محصول تولیدی استان فارس از استانی دیگر صادر شود در آمار قرار نگیرد.
حمید ذوالانواری، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف استان فارس در گفت‌وگو با تسنیم بر این نکته تاکید دارد و می‌گوید: عمده فرش‌هایی که از گمرک استان فارس صادر می‌شود فرش‌های استان‌های همجوار و فاقد گمرک است بنابراین نمی‌توان آن را جزئی از صادرات استان فارس حساب کرد.

میزان دقیق صادرات فرش فارس در دست نیست

به گفته وی بیشتر فرش‌های دستباف استان فارس از طریق گمرک تهران صادر می‌شود و به دلیل حذف کد محل بافت فرش در نرم‌افزار جدید گمرک سبب شده که میزان دقیق صادرات فرش مشخص نشود.
به ادعای رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف استان فارس این استان از نظر حجم و وزن فرش‌های دستباف صادراتی مقام نخست را در کشور دارد اما به دلیل نبود آمار دقیق نمی‌توان این موضوع را به اثبات رساند.
حسین محسن‌پور، کارشناس فرش اداره صنعت و معدن استان فارس در گفت‌وگو با تسنیم سهم فرش استان فارس در صادرات فرش کل کشور را 17 درصد اعلام می‌کند و می‌گوید: هر چند که صادرات فرش نسبت به دیگر اقلام صادراتی وضعیت خوبی دارد اما به دلیل وجود موانعی این صادرات با مشکلاتی مواجه است.

کپی نقشه‌های فرش تهدیدی برای فرش دستباف
به گفته وی عمده بازار فرش استان فارس و به طور کلی فرش دستباف ایران کشورهای اروپایی است و به دلیل اینکه در سال‌های اخیر بودجه سبد خانوار اروپایی‌ها کاهش یافته، خرید فرش باکیفیت نیز از سوی اروپایی‌ها کاهش یافته و بیشتر به دنبال فرش ارزان قیمت هستند.
محسن‌پور درباره خطر دیگری که فرش ایرانی را تهدید می‌کند، می‌گوید: جعل و کپی از نقشه‌های فرش ایرانی از سوی کشورهای چین، نپال، هند و بنگلادش سبب می‌شود که فرش با نقشه ایرانی اما با کیفیت و قیمت نازل در بازارهای جهانی عرضه شود و بازار فرش دستباف ایرانی را با مشکل روبه‌رو کند.
در این میان فرش قشقایی استان فارس به دلیل اینکه نقشه ندارد و ذهنی‌باف است این امتیاز را دارد که از خطر کپی و جعل در امان بماند اما محسن‌پور معتقد است که در صورتی که در همین نوع فرش نیز نوآوری نباشد امکان کپی و جعل وجود دارد.

رعایت تناسب تولید با بازارهای جهانی

به باور وی برای رونق دوباره صادرات فرش در استان فارس باید طرح‌ها به روز باشد و برای انتخاب رنگ و اندازه فرش، سلیقه و فرهنگ بازارهای هدف در نظر گرفته شود. محسن‌پور می‌گوید به طور مثال در کشور ژاپن فرش‌های 6 متری و 12 متری بازار ندارد چراکه اغلب خانه‌ها در آنجا در اندازه‌های کوچک ساخته می‌شود.
سلمان گورنگی، مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های صنایع دستی استان فارس هم این نظر را تائید کرده و گفته است «مشکلی که فرش استان فارس هم همانند تمامی فرش‌های ایران با آن دست و پنجه نرم می‌کند، ناهماهنگی بازار جهانی با چیزی است که تولید می‌شود».
وی معتقد است برای افزایش سهم فرش از بازارهای جهانی باید تقاضای بازار را بررسی و سپس رنگ‌ها و نقوش اصیل استان فارس را متناسب با خواسته بازار تلفیق کرد و نسبت به نیاز روز دنیا با توجه به سایز و رنگ مورد توجه بازارهای جهانی و با نقوش اصیل فرش را تولید و عرضه کرد.
فرش ایرانی تنها کالایی لوکس و صادراتی نیست بلکه گره به گره و رج به رج آن فرهنگ، ذوق و هویت ایرانی است. این هنر آنچنان با فرهنگ مردم عجین شده که حفظ و صیانت از آن، حفظ و صیانت از فرهنگ ایرانی است. به جاست که با برنامه‌ریزی مناسب و هدفمند این هنر اصیل را حفظ و ترویج کرد.


گزارش از حلیمه زارع
خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

گره‌هایی که در تار و پود هزینه‌های زندگی رنگ می‌بازد!

یک بانوی کارآفرین عرصه فرش دست‌باف گفت: در سال‌های اخیر و با توجه افزایش قیمت نهایی فرش‌های دست‌باف که محصول هزینه‌بالای تهیه لوازم اولیه است و وجود رقیبی با عنوان فرش ماشینی، شاهد رکود در بازار فرش دست‌باف هستیم.
سیده خدیجه میرعلائی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد:‌ فرش‌بافی یکی از هنرهای اصیل ایران است که در هر منطقه و به فراخور فرهنگ بومی آنجا نقشه‌های خاصی برای خود دارند و در گذشته نیز بافت فرش با مواد اولیه هر ناحیه انجام می‌شد.

گره‌هایی که در تار و پود هزینه‌های زندگی رنگ می‌بازد!

این بانوی ابهری و کارآفرین در عرصه فرش تصریح کرد: از سن 18 سالگی وارد بافندگی و تولید فرش شدم و نزدیک به چهار دهه در این حوزه مشغول فعالیت هستم، زمانی به یاد دارم که واقعا رونق بازار فرش بود و این هنر یکی از منابع درآمدی برای بافندگان به‌شمار می‌آمد و بسیاری از افراد به عنوان حرفه فرش‌بافی را می‌آموختند.
میرعلائی خاطرنشان کرد:‌ این روزها شاهد رکود در بازار فرش دست‌باف هستیم که مهم‌ترین دلیل آن گرانی این هنر و وجود فرش‌های ماشینی است ولی باید این نکته را مدنظر داشته باشیم که خرید فرش دست‌باف می‌تواند به عنوان سرمایه برای خانواده‌ها محسوب شود.
این فعال عرصه فرش تاکید کرد: شاید برپایی نمایشگاه و ایجاد یک مرکز ثابت برای فروش بتواند این هنر را هر چه بیشتر معرفی و در معرض دید عموم قرار دهد ولی قدرت خرید یکی از مولفه‌هایی است که در رونق و رکود بازار فرش دست‌باف اثرگذار است.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

صادرات 183 میلیارد ریالی صنایع دستی فارس

معاون صنایع‌ دستی اداره‌کل میراث‌ فرهنگی استان فارس از صادرات 183 میلیارد و 821 میلیون ریالی صنایع دستی در 7 ماهه نخست امسال خبر داد.
به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ زهرا الحمدی معاون صنایع‌دستی استان فارس گفت: فرش دستباف، گبه، جاجیم، گلیم و زیلو، خاتم‌کاری، سبد بافی و حصیربافی از جمله اقلام صنایع‌ دستی است که از استان فارس در این مدت صادر شده است.

صادرات 183 میلیارد ریالی صنایع دستی فارس

وی با بیان اینکه بیشتری حجم صادرات متعلق به دستبافته‌ ها می‌ شود،افزود: فرش دستباف و گبه با وزن 91 هزار و 13 کیلوگرم و ارزش 158 هزار و 970 میلیون ریال بیشترین سهم را در صادرات صنایع دستی داشته‌ اند پس از آن گلیم و زیلو با 15 هزار و 787 کیلوگرم و ارزش 22هزار و 412 میلیون ریال بیشترین سهم را در صادرات داشته‌ اند.
الحمدی ادامه داد: جاجیم با هزار و 624 کیلوگرم و ارزش 829 میلیون ریال پس از فرش دستباف، گبه و گلیم در رتبه سوم صادرات صنایع دستی استان فارس قرار دارد. خاتم، سبدبافی و پیپ ایرانی دیگر صنایع دستی استان فارس هستند که در این مدت صادر شدند.
معاون صنایع دستی استان فارس با اشاره به اینکه شیراز خاستگاه خاتم است، خاطرنشان کرد: 31 کیلوگرم خاتم به ارزش 2.294 میلیون ریال در این مدت از گمرک استان فارس صادر شده است.
وی تصریح کرد: سبدبافی و حصیربافی با وزن 654 کیلو و 51.948 میلیون ریال و پیپ ایرانی( در رسته مصنوعات چوبی) با وزن 370 کیلوگرم و ارزش هزار و 554 میلیون ریال از دیگر اقلام صادراتی استان فارس در این 7 ماه بوده است.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

افزایش 26 درصدی صادرات فرش دستباف زنجان

7 میلیون و 975 هزار دلار فرش دستباف از زنجان به خارج از کشور صادر شده است.
به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان؛ مدیر اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان گفت: میزان صادرات فرش استان در مقایسه با مدت مشابه پارسال 26 درصد افزایش یافته است.

افزایش 26 درصدی صادرات فرش دستباف زنجان

جعفری افزود: سالیانه 30 هزار فرشباف در زنجان 150هزار متر مربع فرش تولید می کنند که 60 درصد آن صادراتی است.
وی در ادامه گفت: ماهی افشار، بیدگینه، قولتوق، بومی روستایی شاه عباسی، اسلیمی، لچک ترنج، محرمات، خشتی و گنبدی طرح هایی است که در استان زنجان بافته می شود و به کشورهای چین، ژاپن، کره جنوبی، روسیه و همچنین کشورهای حاشیه خلیج فارس، لبنان، برزیل، کانادا ، آلمان، ایتالیا و آمریکا صادر می شوند.
مدیر اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان با اشاره به اینکه صادرات فرش استان زنجان عمدتا از گمرک تهران صورت می گیرد گفت: به منظور کیفیت مرغوب آب تهران برای شستشوی فرش های صادراتی وهمچنین به واسطه ی وجود کارگاه های شستشوی قالی معمولا تجار ترجیح می دهند از گمرک تهران صادر کنند.
گفتنی است حدود 60 هزار بافنده فصلی، تمام وقت و نیمه وقت در استان زنجان به کار بافت فرش دست باف مشغول هستند.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

فرش نفیس و منقش به نقشی مقدس

بافت فرش ابریشمی منقش به نماد شهدای استان گلستان به پایان رسید.
رئیس دانشکده کوثر گنبدکاووس گفت : 12 دانشجو و فارغ التحصیل دانشکده کوثر گنبدکاووس دربافت این فرش مشارکت کردند.
بهجت توحیدی افزود : بافت فرش از 24 مرداد آغاز شده بودو بافندگان در مدت کمتر از چهار ماه با تلاش شبانه روزی بافت آن را تمام کردند.

فرش نفیس و منقش به نقشی مقدس

او گفت: ابعاد این فرش 2 متر در 130 سانتی متر و 18 رنگ متفاوت در آن به کار رفته و تار و پود فرش ابریشمی است .
توجیدی افزود : علی‌قلی پور، استاد این دانشگاه ، نقشه فرش را طراحی کرده و نقشه آن ترکیبی از نمادهایی چون وحدت، مقاومت ، شهید و شعار سال است.
توحیدی افزود : از این فرش در اجلاسیه چهار هزار شهید گلستان رونمایی و سپس به آستان قدس رضوی تحویل می شود.
اجلاسیه 4 هزار شهید گلستان 25 آذر امسال با سخنرانی رئیس مجلس شورای اسلامی در گرگان برگزار می‌شود.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

ارایه طرح مطالعاتی شناخت ساختار فرشبافی

جلسه دفاع از طرح مطالعاتی «شناخت مواد اولیه، بافت، دار و ابزار، چله کشی و چله دوانی و ساختار فنی بافت - استان های همدان، مرکزی و کردستان» در مرکز ملی فرش ایران برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی مرکز ملی فرش ایران؛ این طرح مطالعاتی از شهریور سال پیش به سفارش مرکز ملی فرش ایران توسط خانم زهرا احمدی در حال انجام بود که اینک به پایان رسیده است.
براساس این گزارش؛ این پژوهش با هدف شناسایی شاخص های کلی فرش سه منطقه همدان، مرکزی و کردستان که شامل ساختار بافت، چله کشی، چله دوانی، نوع مواد اولیه و... به صورت عملی و میدانی صورت گرفت تا با بررسی دقیق موضوع ضمن شناخت، راهکارهایی برای تغییر و تحول و اصلاح و بهبود وضعیت موجود ارایه شود.

ارایه طرح مطالعاتی شناخت ساختار فرشبافی

براساس این گزارش؛ در این جلسه که با حضور رییس، معاونان و کارشناسان مرکز ملی فرش ایران، مدیر عامل اتحادیه سراسری تعاونی های تولید کنندگان فرش دستباف ایران، مسئولان ادارات فرش همدان و کردستان و نمایندگان برخی تشکل های فرش دستباف برگزار شد، مجری طرح پژوهشی به ارایه یافته های خود پرداخت.
گفتنی است؛ علاقه مندان می توانند محتوا و نتایج کامل طرح پژوهشی یادشده را در کتابخانه مرکز ملی فرش ایران مطالعه کنند.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب