افتتاح کارگاه قالی بافی بانوان روستایی سنقر

این طرح در راستای توانمندسازی بانوان روستایی شهرستان در زمینه صنایع دستی و حوزه فرش با مشارکت کمیته امداد امام خمینی(ره) اجرا می شود.
رئیس مرکز آموزش فنی و حرفه ای شهرستان سنقر در این مراسم که با حضور معاون آموزش اداره کل، معاون فرماندار، معاون کمیته امداد امام خمینی(ره) استان و رؤسای ادارات شهرستان سنقر برگزار شد گفت : این طرح در راستای توانمندسازی بانوان روستایی شهرستان در زمینه صنایع دستی و حوزه فرش با مشارکت کمیته امداد امام خمینی(ره) اجرا می شود. علی بیات از اجرای تفاهم نامه با کمیته امداد امام خمینی(ره) شهرستان سنقر خبر داد و گفت : این طرح در حوزه فرش در بیش از ۱۸ روستای این شهرستان با آموزش حدود ۳۵۰ نفر از بانوان تحت پوشش کمیته امداد اجرا خواهد شد. علی بیات افزود : با توجه به استقبال مناسبی که در ابتدای این طرح صورت گرفته امیدواریم این تعداد به بیش از هزار نفر برسد. احسان ایمانی هرسینی معاون آموزش، پژوهش و برنامه ریزی اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان کرمانشاه نیز در این مراسم گفت : باتوجه به اینکه شهرستان سنقر قطب اصلی تولید فرش می باشد این رشته آموزشی مورد استقبال خوب متقاضیان فرشباف شهرستان قرارگرفت. وی افزود: این تفاهم نامه در راستای تحقق حمایت از کار و سرمایه ایرانی و افزایش کیفیت و کمیت فرش های تولیدی قالیبافان شهرستان سنقر اجرا شده است.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

صنایع دستی بدون اتکا گردشگری ناتوان است

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان گفت: امروز صنایع دستی بدون اتکا به گردشگری نمی تواند خودی نشان دهد و نقشه راه صنایع دستی بدون ارتباط با نقشه راه گردشگری مطلقا معنایی ندارد.
به گزارش ایسنا، "محمود وفایی" پیش از ظهر امروز شنبه 20 آذرماه در مراسم نشست علمی صنایع دستی با موضوع" حل بخشی از نیازهای صنایع دستی" که در محل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان برگزار شد اظهار کرد: این نشست علمی نخستین کاری است که در کشور انجام می شود و ما نیازمند تعامل و ارتباط هرچه بیشتر در حوزه صنایع دستی و دانشگاه هستیم که چرا که این تعامل به پویایی هرچه بیشتر استان کرمان کمک می‌کند.
وی با یادآوری اینکه استان کرمان در هر سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری جزو چهار استان برتر کشور است، بیان کرد: در سال اقتصاد مقاومتی باید به فرمول هایی اتکا کنیم و به دنبال ویژگی هایی باشیم که اقتصاد ما را هم از برون و هم درون مقاوم می کند.

صنایع دستی بدون اتکا گردشگری ناتوان است

وفایی گفت: صنایع دستی به عنوان یکی از مصداق های مهم اقتصاد مقاومتی مطرح است و اگر به درستی مفهوم و معنای اقتصاد مقاومتی را بخواهیم عملیاتی کنیم یکی از پایه های آن رونق و توسعه و بهره وری هرچه بیشتر از ظرفیت صنایع دستی می باشد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان با بیان اینکه صنایع دستی کاربرد اقتصادی و ارزش افزوده بالایی دارد افزود: در صنایع بزرگ برای ایجاد یک شغل باید بین 700 تا 800 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری کنیم ولی در صنایع دستی با دو میلیون تومان می توان یک شغل ایجاد کرد.
وی افزود: صنایع دستی می تواند در بحث صادرات غیرنفتی حرف اول را بزند و اشتغال زایی کند و برای جلوگیری از مهاجرت ابزار قابل توجهی باشد و آن چه که باید در حوزه صنایع دستی اتفاق بیفتد از منظر بخش دولتی، باور است چرا که توجه به قابلیت صنایع دستی باور می خواهد.
وفایی گفت: اینکه صنایع دستی می تواند باری از دوش سرمایه گذاری بزرگ نفتی بردارد و ارز قابل توجهی را به داخل کشور وارد کند، باور می خواهد و به اعتماد عمومی نیاز دارد، این صنعت نیازمند به چنین ارتباط و تعامل علمی و تغییر نگاه سنتی به نگاه علمی است.
وی با اشاره به اینکه امروز باید صنایع دستی ما در بازار جهانی عرضه شود تصریح کرد: ما نیازمند ایجاد نمایشگاه های دائمی صنایع دستی در مراکز استان ها و شهرهای مختلف هستیم و احتیاج به نوآوری و خلاقیت در عرصه تولیدات صنایع دستی داریم و امروز باید صنایع دستی به یک کالای ضروری تبدیل شود.
وفایی گفت: امروز صنایع دستی بدون اتکا به گردشگری نمی تواند خودی نشان دهد و اگر گردشگر حضور داشته باشد صنایع دستی هم می تواند عرضه شود، به علاوه در حال حاضر نقشه راه صنایع دستی بدون ارتباط با نقشه راه گردشگری مطلقا معنایی ندارد از این رو امیدواریم به نقطه ای برسیم که همه حرکت ها و برنامه ریزی ها بر مبنای برنامه های علمی، مطالعاتی و نقشه راه باشد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان اظهار کرد: خوشبختانه در زمینه صنایع دستی به همت هنرمندان موفقیت های خوبی را کسب کرده ایم و در زمینه فروش صنایع دستی استان در همه نمایشگاه ها استقبال مردم سایر نقاط ایران زیاد بوده است و در بسیاری از نمایشگاه ها رتبه نخست فروش صنایع دستی را به دست آورده ایم که نشان دهنده این است که صنایع دستی ما از جهت ظرافت، کاربردی بودن، زیبایی و استفاده از مواد مرغوب حرف اول را می زند.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از هنرمندان صنایع دستی ما نشان های ملی و جهانی را دریافت کرده اند، گفت: امیدواریم ظرف سال آینده بتوانیم گلیم شیریکی پیچ سیرجان را جهانی کنیم و سیرجان را به عنوان شهر جهانی گلیم به ثبت برسانیم و همچنین پته کرمان را که یکی از زیباترین و ظریفت ترین تولیدات هنر دستی است را به ثبت جهانی برسانیم.
وفایی خاطرنشان کرد: مطمئنا با حرکتی که در دولت تدبیر و امید شروع شده، صنایع دستی ما به جایگاه واقعی خود خواهد رسید هرچند که ما تا نقطه مطلوب فاصله داریم اما قرار است این اتفاق رخ دهد و صنایع دستی ما نقش اصلی خود را بازیابد تا به صادرات و پویایی اقتصاد استان نیز کمک کند.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

دولت صدای قالیبافان را شنید

با پیش‌بینی اعتبار سه میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومانی دولت در لایحه بودجه سال ۱۳۹۶ امیدواری قالیبافان برای بهره‌مندی از مزایای بیمه‌ای بیشتر شد.
به گزارش ایسنا، طی سالهای ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ مبلغی که در لایحه بودجه برای بیمه قالیبافان منظور و تصویب شد به اندازه‌ای نبود که بتواند آنها را تحت پوشش بیمه قرار بدهد به همین سبب عده بسیاری از قالیبافان از مزایای بیمه بهره‌مند نشدند و عدم تخصیص اعتبار موجب شد تا بخش اعظمی از قالیبافان از این صنعت خارج شوند.
قانون بیمه بافندگان فرش و شاغلان صنایع دستی شناسه‌دار در سال ۱۳۸۸ از تصویب نمایندگان مجلس گذشت تا جهت اجرای اصل ۱۲۳ قانون اساسی پشتوانه‌ای برای قالیبافان و هنرمندان باشد.

دولت صدای قالیبافان را شنید

بر اساس این قانون، سهم حق بیمه پرداختی توسط گروه هدف یعنی قالیبافان ۷ درصد و سهم دولت نیز ۲۰ درصد حداقل دستمزد قانون کار مشخص شد و ملاک تحت پوشش قرار گرفتن بافندگان قالی، داشتن گواهی مهارت آموزی رسمی از سوی مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای و اشتغال به کار تعیین شده و سازمان تامین اجتماعی نیز بر اساس مدارک فوق افراد را تحت پوشش بیمه قرار می دهد.
اما متاسفانه تعرفه پایین حق بیمه و برخورداری از خدمات درمان رایگان تامین اجتماعی، راه را برای سوء استفاده عده‌ای سودجو باز کرده تا افرادی که هیچ مهارتی در زمینه فرش و قالیبافی ندارند و در شاخه‌های دیگر سررشته دارند با تهیه گواهینامه مهارت قالیبافی، ‌تحت پوشش بیمه قرار بگیرند.
کارشناسان می‌گویند با وجود آنکه اکثر بافندگان فرش جزو اقشار محروم و آسیب‌پذیر جامعه هستند اما بیشتر آنها از حمایت‌های بیمه‌ای محرومند در حالی که بهره‌مندی از مزایای بیمه‌ای برای قالیبافان هم به لحاظ امنیت شغلی و هم تامین آتیه اهمیت بسیاری دارد و جایگاه اجتماعی و شغلی آنها را تثبیت می‌کند.
عبداله بهرامی - مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونی‌های تولید کنندگان فرش دستباف - در این باره می‌گوید: در حال حاضر بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار بافنده فرش در کشور وجود دارد که از این تعداد یک سوم عضو تعاونی‌ها هستند.
وی‌ از بیمه ۴۶۰ هزار نفر از قالیبافان تا پایان سال ۱۳۹۲ خبر داده و می‌گوید: از سال ۱۳۹۳ به این طرف پوشش بیمه‌ای جدیدی نداشتیم و بیمه حدود ۶۵ هزار بافنده نیز به بهانه‌های مختلفی نظیر بافت کم، تغییر کارگاه و تاخیر در پرداخت سهم بیمه قطع شده است.
مدیرعامل اتحادیه کشوری تعاونی‌های فرش دستباف از دولت می‌خواهد تا گوشه چشمی به قالیبافان و تعاونی‌های فرش دستباف داشته باشد و می‌افزاید: بر اساس قانون بیمه قالیبافان که سال ۱۳۸۸ تصویب شد ۴۶۰ هزار بافنده فرش ظرف پنج سال بیمه شدند ولی متاسفانه از دی ماه ۹۳ تا کنون دو سال است که بیمه قالیبافان قطع شده و علیرغم آنکه از مجلس خواستیم که ۱۲۰۰ میلیارد تومان بودجه به این امر اختصاص دهد تنها ۴۰۰ میلیون تومان آن محقق شد.
وی‌ می‌گوید: سازمان تامین اجتماعی با کمبود بودجه و منابع روبه‌رو است و دولت و مجلس باید بودجه بیشتری در نظر بگیرند چون اگر دولت حمایت بودجه‌ای و بیمه‌ای خود را از قالیبافان و تولیدکنندگان فرش بردارد امنیت شغلی و آتیه آنها به خطر می‌افتد.
به گفته این مقام مسئول تعاونی، صادرات فرش ایران به آمریکا در شش ماهه نخست سال ۴۲ میلیون دلار بوده وتا قبل از اعمال تحریم‌ها ۳۵ درصد فرش ایران در اختیار بازارهای آمریکا قرار داشت.
فرش دستباف از جمله اقلام مهم صادراتی کشور به شمار می‌رود که حاصل تلاش استادانه بافندگان خوش ذوق و خلاقی است که بدون هیچ چشم‌داشتی هنر اصیل ایرانی را بر تار و پود آن نقش می‌زنند.
کارشناسان با انتقاد از عدم توجه به صنعت فرش دستباف می‌گویند بی‌توجهی به صنعت فرش، درآمد این بخش را با کاهش قابل توجهی روبه رو کرده است به نحوی که از دو میلیون بافنده فرش در سال ۸۰ امروز تنها یک میلیون بافنده در این صنعت مشغول کارند و مابقی جذب شغل‌های کاذب شده‌اند.
به گزارش ایسنا در حال حاضر ۹۰ درصد صنعت فرش ایران صادراتی و ارزآور است که از این جهت در توسعه صادرات غیرنفتی سهم بسزایی دارد.
در شرایطی که چنین پتانسیل عظیمی در اختیار داریم باید اهمیت ویژه‌ای در بودجه‌های کشور برای آن قائل شویم تا از مزیت آن بیشترین اشتغال و درآمد نصیب کشور شود.
با توجه به پیش‌بینی اعتبار سه میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومانی دولت تدبیر و امید در بودجه سال ۹۶ و امیدواری قالیبافان برای برخورداری از حمایت‌های بیمه‌ای انتظار می‌رود مجلس شورای اسلامی این اعتبار را جهت کمک به قشر محروم قالیباف به تصویب برساند تا اقتصاد کشور نیز از محل اشتغال و ارزآوری این صنعت در مسیر رشد و پویایی قرار گیرد.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

نخستین مرکز تخصصی فرش کشور در اصفهان

نخستین مرکز تخصصی - آموزشی فرش دستباف کشور در اصفهان افتتاح شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، رئیس اداره آموزش فنی و حرفه ای و کاردانش استان اصفهان با اشاره به افتتاح مرکز تخصصی - آموزشی فرش دستباف در هنرستان نبوی منش اصفهان گفت : شناخت تنگناها ، مشکلات آموزشی و پرورشی و ارایه راهکارهای مناسب برای اصلاح و توسعه نظام تعلیم و تربیت از اهداف ایجاد مراکز آموزش تخصصی است.

نخستین مرکز تخصصی فرش کشور در اصفهان

شاهپوری افزود : این مرکز در فضایی به وسعت150 مترمربع به همراه سه کارگاه تخصصی در زمینه رنگرزی الیاف ، طراحی نقشه فرش و بافت با امکانات پیشرفته و علمی در زمینه آموزش فرش دستباف با 200 میلیون ریال هزینه تجهیز و به بهره برداری رسید.
13 هنرستان فنی و حرفه ای و کار و دانش در زمینه آموزش فرش در استان اصفهان فعالیت می کنند.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

جاجیم فرش خانه خارجی ها می شود

آوازه جاجیم، هنر دست‌بافت زنان مازندران به میلان رسید و گردشگران بین‌المللی باهنرانگشتان هنرمندان بی و نام نشان این دیار آشنا شدند.
نمایشگاه صنایع‌دستی و غذاهای سنتی میلان، فرصتی برای نمایش دستبافت ها و هنر دستان هنرمندان بی‌نام‌ونشان و توانای مازندران شد تا گردشگران بین‌المللی و میلانی ها با این هنر اصیل آشنا شوند.
جاجیم دست بافی است از پارچهٔ کلفت شبیه به پِلاس که از پلاس نازک تر است و آن را از نخ های رنگین و ظریف پشمی یا پنبه ای یا آمیزه ای از این دو می بافند. جاجیم ها پرز ندازند و می توان از هر دو روی آن استفاده کرد.
معاون صنایع‌دستی مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر، جاجیم، این هدیه فرهنگی را نماد میهمان‌نوازی و ذوق و هنر مردم مازندران توصیف و اظهار امیدواری کرد زمینه آشنایی هرچه بیشتر ایتالیایی‌ها بافرهنگ و هنر غنی ایران فراهم شود.

جاجیم فرش خانه خارجی ها می شود

گرچه به گفته هنرمندان شرکت‌کننده در نمایشگاه صنایع‌دستی و غذای سنتی "ارتیجیانا"، شناخت مردم دنیا از صنایع‌دستی ایران زیاد نیست اما معتقدند برای حضور در بازارهای جهانی نیازمند تبلیغات و برنامه‌ریزی هدفمند است.

فرش ایران برای حضور در دنیا نیازمند شناخت از سلیقه امروز جهانی است

بهزاد دهقان یکی از فعالان صنعت فرش است که در ایتالیا حضور مداومی دارد. وی درباره شناخت جهانی از فرش ایران به خبرنگار مهر گفت: فرش ایران برای حضور در دنیا در نیازمند شناخت از سلیقه امروز جهانی است.
وی اظهار داشت: برخی کشورهای آسیایی از فرصت فرش ایران بهره گرفته‌اند و با طرح و نقش‌های موردپسند نسل امروز مردم اروپا در بازار حضور پرباری دارند.
دهقان گفت: حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی باید مدام و مستمر باشد تا بازدیدکنندگان با داشته‌های غنی ایران آشنا شوند.
مرضیه محیط کارشناس صنایع‌دستی حضور در نمایشگاه میلان را برای هنرمندان یک فرصت ارزنده توصیف کرد و افزود: زیبایی و طراوت صنایع‌دستی ایران باید به مردم کشورهای دنیا معرفی شود. هنرهای سنتی ایران به دلیل هویت فرهنگی و طبیعت نهفته در آن می‌تواند به خانه‌های بسیاری از مردم جهان راه یابد.
این کارشناس صنایع‌دستی افزود: در کنار اصالت صنایع‌دستی باید به بسته‌بندی، حجم و قیمت توجه ویژه‌ای داشت. حضور هنرمندان ایرانی در نمایشگاه میلان و رقابت با سایر کشورها برای معرفی صنایع‌دستی ایران امیدبخش است.
ناصرالملکی نایب‌رئیس کانون جهانگردی و اتومبیلرانی جمهوری اسلامی ایران نیز گفت: حضور در نمایشگاه ارتی جی انا میلان را یک فرصت برای معرفی جاذبه‌های کم‌نظیر ایران در عرصه بین الملل می‌دانم. ایران در نمایشگاه امسال گوشه‌هایی از داشته‌های هنری و غذایی خود را در ۵۰۰ غرفه به وسعت پنج هزار مترمربع به نمایش گذاشته است.

سوغات و صنایع‌دستی ایران همواره برای گردشگران خارجی دل‌نشین و خاطره‌انگیز بوده است

وی افزود: امیدوارم مردم اروپا و ایتالیا در چنین فرصت‌هایی با آداب، فرهنگ و رسوم ایرانیان آشنا شوند و این رویدادها زمینه‌ای برای سفرشان به این کشوری باسابقه تاریخی کهن باشد. این نمایشگاه می‌تواند جذابیت‌های کم‌نظیر ایران را در عرصه صنایع‌دستی و هنرهای سنتی به جهان معرفی کند.
وی گفت: سوغات و صنایع‌دستی ایران همواره برای گردشگران خارجی دل‌نشین و خاطره‌انگیز بوده است.
نمایشگاه صنایع‌دستی و غذای سنتی آرتیجیانا از تاریخ ۱۳ الی ۲۱ آذرماه ۱۳۹۵ برابر با ۳ الی ۱۱ دسامبر ۲۰۱۶ در میلان ایتالیا برگزار می‌شود. مرکز نمایشگاهی میلان به دلیل میزبانی از رویدادهای متعدد بین‌المللی دارای تمامی امکانات و زیرساختهای لازم برای حضور میلیونی علاقه‌مندان و گردشگران است.
در این مجموعه مدرن و جذاب سردرگمی وجود ندارد و راهنمایی و دیدن غرفه‌ها در قالب بر شور و اطلاع‌رسانی محیطی انجام می‌شود. همچنین حمل‌ونقل عمومی شهر در خدمت نمایشگاه است و آخرین ایستگاه مترو نیز به درب ورودی نمایشگاه ختم می‌شود.چند سالی است که جمهوری اسلامی ایران هم در نمایشگاه میلان حضور دارد.
تجربه‌ای که باید از سوی مدیران سازمان میراث فرهنگی جدی‌تر گرفته شود تا این رویداد ارزنده، فرصتی برای معرفی هرچه بیشتر داشته‌های غنی ایران در عرصه صنایع‌دستی و گردشگری باشد.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

ایران جز سه کشور اول صنایع دستی جهان

ایران در ردیف سه کشور اول صنایع دستی جهان قرار دارد و برند بخش اعظمی از صنایع دستی هم در اختیار ایران است.
مدیر کل حوزه پارلمانی سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی وگردشگری کشور در گفت وگو با خبرگزاری صداوسیما در تنکابن گفت: با ظرفیت بالایی که صنایع دستی ایران دارد با افزایش صادرات و رفع مشکلات هنرمندان این رشته شاهد شکوفایی هر چه بیشتر صنایع دستی در کشور خواهیم بود.
شکوهی با اشاره به اینکه طرح حمایت از صنایع دستی و فعالان این حوزه از سوی دولت تهیه و در کمسیونهای مختلف مجلس از جمله عمران تصویب شده افزود: این طرح در نوبت صحن علنی مجلس است که در صورت تصویب، بخش عمده ای از مشکلات صنایع دستی برطرف خواهد شد .
به گفته وی این طرح 20 ماده دارد که در آن ساماندهی ، صدور مجوزها ، بازاریابی وسایر مشکلات مطرح شده است. مدیر کل حوزه پارلمانی سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی وگردشگری با اعلام این که هم اکنون چهار شهر کشور ثبت جهانی شده است گفت: اصفهان شهر صنایع دستی، تبریز شهر فرش ایرانی ، مشهد مقدس شهر سنگهای قیمتی و لاجیم به عنوان شهر سفال ثبت جهانی شده است.
شکوهی خاطر نشان کرد: ما در آینده برنامه داریم که تعداد این شهر ها را افزایش دهیم .

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

دلالان کمر صنعت فرش‌بافی را شکسته‌اند

یک تولیدکننده و صادرکننده فرش ابریشم گفت: متاسفانه وجود واسطه‌ها و سوء استفاده‌هایی که در صنعت فرش از قالیبافان شده، کمر فرشبافی را شکسته است.
به گزارش ایسنا، «محمود هاشمی» در حاشیه دهمین نمایشگاه فرش دستباف در نمایشگاه بین‌المللی کاسپین با بیان اینکه کم شدن تعداد بافندگان فرش دستباف خصوصا فرش ابریشم یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های فرش ایرانی است که متاسفانه کمتر نیز به آن توجه شده است، تصریح کرد: ازآنجایی که صنعت فرش یک صنعت تولیداتی خانگی است، حمایت نشدن از آن تاثیر زیادی در کم شدن تعداد بافندگان داشته است و از طرفی وجود رقبای خارجی و تولیدات مشابه آن برای فرش ایرانی از دیگر مشکلات این حوزه است.
وی ادامه داد: بازار فرش ایرانی در حال حاضر در دست دلالان و واسطه‌ها است و به جرات می‌توان گفت که در حال حاضر دستمزدی که برای بافندگان فرش دستباف خصوصا فرش ابریشم پرداخت می‌شود به هیچ وجه قیمت واقعی زحمات آن‌ها نیست.

دلالان کمر صنعت فرش‌بافی را شکسته‌اند

یک تولیدکننده و صادرکننده فرش ابریشم گفت: این تولید کننده که بیش از 30 سال در صنعت فرش فعالیت داشت است، تصریح کرد: تولید فرش سرمایه زیادی را برای فردی که می‌خواهد در این صنعت سرمایه‌گذاری کند دارد و از طرفی نتیجه و سوددهی آن نیاز به صرف زمان زیادی دارد و افراد با هدف رسیدن به سود در کوتاه‌مدت به هیج وجه نمی‌توانند در این حوزه دوام بیاورند و وارد این صنعت شوند.
هاشمی با اشاره به حمایت‌هایی که دولت می‌تواند از این صنعت برای رونق بخشیدن دوباره به آن داشته باشد، افزود: فرش صنعتی است که می‌تواند علاوه بر کارآفرینی کمک حال خوبی بری اقتصاد کشور محسوب شود و می‌تواند اقتصاد هر خانواده را ظرف یک مدت زمانی مشخصی متحول کند، اما این رونق اقتصادی نیازمند حمایت حداقلی و اولیه از سوی دولت است و دولت می‌تواند با استفاده از افزایش ظرفیت بیمه برای بافندگان فرش و شناسایی فرش باف واقعی و با تشکیل اتحادیه‌های صنفی حقوق فعالان این حوزه خصوصا بافندگان را افزایش دهد. همچنین دولت می‌تواند با کم کردن میزان مالیاتی که برای فرش در نظر گرفته شده است تا حد زیادی از خیزش تا این حد زیاد تاجران فرش جلوگیری کند.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

اردبیل منطقه مستعد تولید ورنی کشور

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل گفت: استان اردبیل از مناطق مهم تولید ورنی در کشور است که هزاران نفر از روستاییان و عشایر این استان به بافت آن مشغولند.
به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل؛ ورنى استان اردبیل مرغوبترين توليد فرش نماى دستباف استان است که بدون نقشه و به شکل ذهنى توسط زنان و دختران بافته مىشود و از شهرت خاصى در بازارهاى داخلى و کشورهاى اروپايى برخوردار است . مواد اوليه جهت توليد ورنى عبارت است از پشم که در پود و نخ پنبه اى که در تارپود نازک به کار مى رود.

اردبیل منطقه مستعد تولید ورنی کشور

در سالهاى گذشته پس از چيدن پشم دام ها در فصول مناسب آن ها را با دوک هاى نخ ريسى سنتى ريسيده و پس از شستشو به روش بسيار ابتدايى با رنگ هاى شيميايى رنگرزى مىکردند ولى امروزه انجام رنگرزى به شيوه هاى اصولى براى بافتن ورنى با کيفيت مطلوب مورد توجه روستاييان قرار گرفته است . نقوشى که بر روى ورنىها نقش مى بندد نشانگر محيط زيست و انعکاس آن در اذهان زنان و دختران ورنى باف و نمودار ذهنى توانايى و استعدادهاى بالقوه فکرى آنان است .

نقش های سنتی رایج در ورنی
نقش هاى سنتى رايج در ورنىهاى توليدى استان عمدتا از اشکال حيوانات و وحوش منطقه تاثير گرفته و نقش گوزن ، آهو ، سگ گله ، بوقلمون ، مرغ و خروس ، گربه ، مار ، عقاب ، گوسفند ، ببر ، شتر ، شير ، روباه ، شغال ، طاووس و پرندگان محلى بر ورنى ها نقش مى بندد. زنان و دختران هنرمند روستايى و عشايرى استان با استفاده از رنگ هاى تند و ملايم و با نقش گلهاى کوچک و زيبا در بافت ورنى فضايى ييلاقى در دستبافته هاى خود ايجاد کرده و بهارى نو در گلستان کوچک خانه خود پديد مى آورند. ورنى هاى توليدى استان در زمينه رنگ هاى لاکى ، سرمه اى ، کرم ، سفيد ، پيازى و آبى روشن با نقش حيوانات در وسط و حاشيه اى حداکثر به عرض ۲۰ سانتى متر در طرفين است و به صورت تمام ابريشمى ، ورنى کف ابريشم و ورنى تمام پشمى در اندازه هاى پشتى ، پادرى ، قاليچه ، کناره ، مسند و قالى توليد مى شود.

مناطق مهم تولید ورنی در استان اردبیل
مناطق عشايرى مغانلو ، گيلکو ، گبلو ، حسين حاجبلو ، ايمان ، حاج احمد ،جليلو ، روستاى بران عليا ، سفلى ، گوزلى ، قره قباق و مناطق شهرى اصلاندوزو پارس آباد ، روستاى محمدتقى کندى ، قره آغاج ، تولاچى و زيوه از توابع شهرستان گرمى و روستاهاى ساريخانلو ، صاحب ديوان ، پريخان ، کوجنق و تنبق از توابع مشگين شهر از مناطق مهم توليد ورنى در استان محسوب مى شوند.

تدوین استاندارد مهارت و آموزش ورنی در اردبیل
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل گفت: تدوین استاندارد مهارت و آموزش در دو رشته صنایع دستی ورنی بافی و جاجیم بافی جز تکالیف سازمانی این اداره کل تعیین شده است.
علیرضا دباغ عبداللهی در جلسه کمیسیون تخصصی تهیه و تدوین استاندارد مهارت و آموزش صنایع دستی استان افزود: این طرح با هدف استفاده در رشته های مهارت محور و کار و دانش توسط کارشناسان متخصص معاونت صنایع دستی ، اساتید ، مربیان و کارشناسان آموزش و پرورش اجرا می شود و پس از تایید اداره کل توسعه و ترویج سازمان مرکزی و وزارت آموزش و پرورش در کل کشور ملاک عمل خواهد بود.
وی با بیان اینکه پیش نویس استاندارد مهارت و آموزش در رشته ورنی بافی در قالب 948 ساعت برنامه آموزشی در 11 عنوان درسی تهیه و تدوین شده گفت: این 11 عنوان درسی شامل توانایی های طراحی نقشه ورنی ، شناخت و انتخاب مواد اولیه مناسب ، رنگ شناسی ، رنگرزی سنتی ، شناخت دار و ابزار ورنی بافی ، چله کشی ، بافت ورنی ، تشخیص انواع ورنی ، شناخت سلایق بازار ، حفظ و نگهداری ورنی و رفع معایب ، رعایت اصول ایمنی و بهداشت محیط کارگاه هستند.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان آموزش صنایع دستی به صورت علمی و کار و دانش را علاوه بر تقویت هویت ملی جوانان در موضوع اشتغال ، رفع بیکاری و کمک به اقتصاد خانواده را دارای تاثیرات مهم دانست.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب