نمایشگاه فرش دستباف در خانه بروجردی کاشان

رئیس اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری شهرستان کاشان از برپایی نمایشگاه و فروشگاه فرش دستباف نفیس در خانه تاریخی بروجردی کاشان خبر داد.
به گزارش کارایان به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان،محسن جاوری اعلام داشت: در این نمایشگاه70 قطعه فرش دستباف و تابلو فرش نفیس از شهرهای مختلف ایران با همکاری موسسه آموزشی بقاء تا پایان نوروز 96در در زیر زمین خانه تاریخی بروجردی به معرض نمایش گذاشته شده است که نقش های ذهنی بافت عشایری، نقشه های اصیل ایرانی، فرش های ریزبافت ابریشمی و دست بافته های متنوع را شامل می شود.
نمایشگاه فرش کاشان
جاوری با تاکید بر اینکه کاشان با تولیدات قالی، که امروزه مایه افتخار موزه ها و مجموعه های خصوصی است، نقش بسزایی در تجدید حیات هنری ایران داشته است اذعان داشت: مهارت بافت فرش کاشان نمونه بارز یکی از زیباترین جلوه های هنری و صنایع دستی کاشان است که به عنوان اولین میراث ناملموس شهرستان کاشان در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیده است واین نمایشگاه می تواند سهم بسزایی در معرفی این هنر اصیل ایرانی داشته باشد.
رئیس اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری شهرستان کاشان ادامه داد: قدیمی ترین فرش های متعلق به کاشان بر می گردد به فرش هایی که در قرن 11 هجری بافته شده است که این فرش ها عموماً دارای طرح های گرفت و گیر و شکارگاه هستند.
جاوری اظهار امیدواری کرد که با ایجاد موزه دائمی فرش دستباف کاشان که در حال احداث و راه انداری است گردشگران بتوانند در کنار بازدید از بناهای تاریخی کاشان از ظرافت ها و زیبایی های هنری فرش دستباف کاشان به عنوان یک رویداد فرهنگی جهانی لذت ببرند.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

کتابچه معرفی مواد اولیه فرش منتشر شد

کتابچه ای برای شناخت مواد اولیه فرش دستباف به همت مرکز ملی فرش ایران و به زبان انگلیسی منتشر شد.
به گزارش کارایان به نقل از روابط عمومی مرکز ملی فرش ایران، این کتابچه با هدف تاکید بر ریشه طبیعی الیاف مصرفی در فرش دستباف ایران (پشم، ابریشم و پنبه) برای مخاطبان برون مرزی منتشر شده است.
مواد اولیه فرش
بر اساس این گزارش، در سه فصل مجزا به معرفی انواع لیف های به کار رفته در فرش دستباف ایران و منشاء طبیعی (گیاهی- جانوری) آنها پرداخته و چگونگی فراوری و آماده مصرف شدن در دستبافته ها را نشان می دهد.
این کتابچه از سوی مرکز ملی فرش ایران در 56 صفحه و به زبان انگلیسی در نخستین روزهای سال جدید آماده ارایه به مخاطبان شده است.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

قالی های باقیمانده ازعهد سلجوقی

قالی های سلجوقی در قرن سیزده میلادی (هفت قمری) شهرت فراوانی داشت. مارکوپولو در سفرنامه خود اشاره می کند که زیباترین و عالیترین قالی های دنیا توسط هنرمندان ترک، یونانی و ارمنی در آسیای صغیر بافته می شود. قدیمی ترین قالی های ترکیه از دو مسجد علاء الدین قونیه و اشرف اغلو بی شهیر (بایشهر) بدست آمده است (چهار قطعه پاره فرش و دو فرش تقریبا سالم)
قونیه پایتخت سلطان علاءالدین سلجوقی بود. وی هنرمندان و اهل دانش را در این شهر مورد حمایت قرار داده و در تاریخ 616 قمری مسجد علاء الدین را در آن بنا کرد. گفته می شود که فرش های موجود در مسجد علاء الدین نیز در آن زمان تهیه و بافته شده است، اما سندی در دست نیست. قونیه تا اواخر قرن 15 میلادی همچنان پایتخت سلاجقه روم بود.

نقوش قالی های سلجوقی کشف شده


قالی های بدست آمده در این دو مسجد دارای شکل هندسی و اشکال مشبک به صورت واگیره ای، چند ضلعی با ستاره های هشت پر، حاشیه شبه کوفی و نقوش شکسته قلاب دار بودند.

رنگ بندی قالی های سلجوقی کشف شده


رنگ های بکار رفته در این فرش ها قرمز، زرد، سبز، قهوه ای، اخرایی، آبی روشن و تیره می باشد.

سایر مشخصات فنی قالی های سلجوقی کشف شده


این قالی ها دارای گره متقارن (ترکی)، تمام پشم (تار، پود و پرز پشم) هستند. قالی های مسجد اشرف اغلو از نظر طرح، رنگ و سایر مشخصات مشابه قالی های علاءالدین هستند.
در اوایل قرن نهم میلادی و دوران حکومت سلجوقیان (اواخر آن) فرش های دیگری پیدا شد که مشابه فرش های مورد نظر نبوده و به آنها اصطلاحا قالی های آناتولی گفته می شوند، اگر چه متعلق به عصر سلجوقیان است.

منبع: کتاب پیش در آمدی بر تاریخ فرش جهان،سید علی مجابی و زهرا فنایی،انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد،1388،صفحه 40



قالی های عهد سلجوقی


قالی های عهد سلجوقی


قالی های عهد سلجوقی

ادامه مطلب

کتابچه ای در معرفی فرش ایران

از سوی مرکز ملی فرش ایران و با همکاری مجله هالی، کتابچه ای برای معرفی فرش ایران به زبان انگلیسی منتشر شد.
به گزارش کارایان فرش به نقل از روابط عمومی مرکز ملی فرش ایران، در آغازین روزهای سال تازه، کتابچه ای با عنوان “The Persian Carpet: Heritage, Craft, Design” در معرفی و اطلاع رسانی ترویجی فرش دستباف ایران انتشار یافت.
گتابچه فرش ایران
بر اساس این گزارش، این کتابچه به زبان انگلیسی و با طراحی و تنظیم مجله بین المللی هالی برای مخاطبان برون مرزی فرش ایران آماده و منتشر شده است و در آن به ابعاد گوناگون این هنر- صنعت از جمله تاریخ فرش ایران، نمونه های موزه ای دستبافته ها، فرایند تولید فرش از طراحی تا بافت و رنگرزی، تنوع دستبافته های ایرانی و... پرداخته شده است.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

ثبت ملى ٦ منطقه فرش دستباف ايران

ثبت ملى نشان جغرافیایی مناطق فرش از 40 به 46 منطقه جغرافیایی رسید.
به گزارش کارایان فرش به نقل از روابط عمومی مرکز ملی فرش ایران، به همت این مرکز نشان جغرافیایی شش منطقه کلاردشت، بیجار، جوشقان، بیدگینه، قلتوق و خمسه زنجان نیز به ثبت ملی رسید.
ثبت فرش دستباف ایران
براساس این گزارش؛ ثبت مناطق جغرافیایی استانهای کشور از سال 1389 آغاز و امروز با احتساب این شش منطقه 46 منطقه به ثبت ملی رسیده و از بین این 46 منطقه 29 منطقه به ثبت جهانی رسیده است.
در این گزارش آمده است؛ مراحل ثبت مناطق به اینگونه است که ابتدا بازدید از کارگاههای متمرکز و غیره متمرکز منطقه توسط مرکز ملی فرش انجام گرفته و سپس جلسه ای با ذینفعان منطقه و تکمیل فرمهای ثبت و تعیین نام جغرافیایی منطقه توسط ذینفعان صورت گرفته و پس از تکمیل مشخصات فرش منطقه اعم از مشخصات فنی فرش منطقه و مشخصات تاریخی و جغرافیایی منطقه پرونده آماده ارسال به اداره کل مالکیت صنعتی می شود.
در ادامه پرونده به همراه پرداخت هزينه هاى مربوطه به اداره کل مالکیت صنعتی برای بررسی اولیه ارسال می شود. درصورت تایید اداره ثبت پرونده به روزنامه رسمی ارسال می شود.
قابل ذکر است؛ فرايند ثبت ملى شش منطقه کلاردشت، بیجار، جوشقان، بیدگینه، قلتوق و خمسه زنجان از یکسال پیش آغاز شد و در واپسين روزهاى سال ٩٥ به فرجام رسيد.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب