فرش دورو

فرش دو رو

این فرش ها دارای دو نقش در دو روی فرش هستند که با رنگ های گونه گونی بافته شده اند و ابتکار هنرمندان قالی ایران است.در بافت این نوع فرش، به دو شیوه عمل می شود. دو نفر بافنده ماهر به طور هم زمان در پشت و روی دار قرار می گیرند و هر یک براساس نقشه مربوط به خود شروع به بافتن می کند. بافت قالی دورو بسیار فنی است و بافندگان باید مهارت خاصی داشته باشند.


منبع:حشمتی رضوی،فضل الله/فرش ایران/تهران،دفتر پژوهشهای فرهنگی،1380/چاپ دوم/صفحه53

ادامه مطلب

انواع فرش از نظر جنس

از نظر جنس

فرش پشمی: فرشی است که پرز (خامه) آن از پشم است.
فرش تمام پشم: فرشی است که پرز و تار و پود آن از جنس پشم است.
فرش چله پشم: فرشی است که فقط چله (تار) آن از نخ پشمی است.
فرش کرکی:نوعی فرش که پرز (خامه) آن از موی بز است.
فرش ابریشمی: فرشی است که پرز (خامه) آن از ابریشم است.
فرش چله ابریشم: فرشی است که فقط چله (تار) آن از ابریشم است.
فرش گل ابریشم:فرشی است که بخشی از گل ها و امور تزئینی فرش از ابریشم است.
فرش کف ابریشم: فرشی است که کف (زمینه) آن با خامه ابریشمی بافته شده باشد.
فرش تمام ابریشم: فرشی است که هم پرز و هم چله آن از ابریشم است.
فرش زربفت: نوعی فرش گران بهاست که تار و پود آن از رشته های طلا و نقره بافته شده باشد.
فرش سوف: نوعی فرش گران بهاست با نقوش برجسته و پودهای طلا و نقره در قسمت گلیم باف.



منبع:حشمتی رضوی،فضل الله/فرش ایران/تهران،دفتر پژوهشهای فرهنگی،1380/چاپ دوم/صفحه48

ادامه مطلب

انواع فرش از نظر شیوه بافت

از نظر شیوه بافت


در بافت انواع فرش دست باف از نظر شیوه بافت و طرز قرار گرفتن تار و پود، از سه روش زیر استفاده می شود:
فرش تمام لول : یعنی فرشی که قوس گره در پشت فرش، 90 درجه است و شیارهای پشت فرش عمیق است. همچنین تارها با یکدیگر فاصله ندارند و بافت آن محکم است.
فرش نیم لول :در این نوع فرش،قوس گره در پشت فرش، 45 درجه است.
فرش لول (تخت) :در این نوع فرش، تارها به اندازه یک قطر نخ با یکدیگر فاصله دارند. بافت تخت یک پوده است و به شیوه حصیری بافته می شود یعنی در هر رج، چله زیر و رو می شود و تارها، یکی در میان از پشت قالی دیده می شوند.


منبع:حشمتی رضوی،فضل الله/فرش ایران/تهران،دفتر پژوهشهای فرهنگی،1380/چاپ دوم/صفحه48

ادامه مطلب

انواع فرش دستباف از نظر سبک

از نظر سبک محلی

فرش شهری : یعنی فرشی که در شهرها بافته می شد. فرش شهری باف که به وسیله بافنده شهر نشین بافته می شود، ظریف است و رج شمار آن بالاست و دارای نقشه و طرح ویژه ای است. بافت فرش در شهرها بیشتر در زمان صفویان با دایر کردن کارگاه های بزرگ قالی بافی در اصفهان و تبریز گسترش یافت.
فرش روستایی : فرشی است که به صورت ساده و ابتدایی در روستاها می بافند. فرش روستایی اکثرا، بدون نقشه (ذهنی باف) بافته می شود. قطع این فرش ها کوچک و به صورت ذرع و نیم، پشتی، کناره و خرک است. فرش های روستایی زمانی از نظر طرح و ترکیب ویژگی هایی داشت، ولی اینک تحت تاثیر بازاری، یکنواخت شده است و در خطر نابودی قرار گرفته است.
فرش عشایری : فرش عشایری و ایلی مثل فرش روستایی ، ساده و ابتدایی است و با نقوش برخاسته از محیط و زندگی ایل نشینان.فرش ایلی در اندازه های کوچک به صورت زمخت و درشت باف عرضه می شود. کناره فرش ایلی،بافتی پیچیده دارد که اغلب در فاصله های معین منگوله های کوتاه پشمی به آن وصل می کنند. از فرآورده های فرش عشایری گبه ، جل، سفره، نمکدان، رختخواب پیچ و پشتی است.



منبع:حشمتی رضوی،فضل الله/فرش ایران/تهران،دفتر پژوهشهای فرهنگی،1380/چاپ دوم/صفحه47

ادامه مطلب

مهاباد ، جزو پنج پایگاه تولید فرش در آذربایجان غربی

مهاباد ، جزو پنج پایگاه تولید فرش در آذربایجان غربی


مهاباد ، جزو پنج پایگاه تولید فرش در آذربایجان غربی

رئیس اداره فرش سازمان صنعت ، معدن و تجارت آذربایجان غربی گفت: بوکان ، تکاب ، خوی و ارومیه دیگر شهرستانهای عمده استان در تولید فرش هستند.

درویشی با بیان اینکه کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی خریداران فرش های دستباف آذربایجان غربی هستندافزود :هر سال 290 هزار مترمربع فرش دستباف در استان تولید می شود که این میزان 5 درصد تولید فرش دستباف در کشور است.

وی اضافه کرد : طبق آخرین آمار70 هزار نفر در 161 کارگاه فرش بافی آذربایجانغربی فعالیت می کنند.



خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

شناسایی مشکلات حوزه هنر صنعت فرش‌بافی در بوکان

شناسایی مشکلات حوزه هنر صنعت فرش‌بافی در بوکان

فرماندار بوکان از شناسایی مشکلات حوزه هنر صنعت فرش‌بافی در بوکان خبر داد.


فرش بوکان


فرماندار بوکان با بیان اینکه هنر صنعت فرش‌بافی در بوکان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، اعلام کرد: کارگروه‌های فرش‌بافی متعددی در این شهرستان مشغول فعالیت بود و به تولید فرش مشغول هستند.

این مسؤول با بیان اینکه فرش‌بافی یکی از موارد مهم در زمینه اشتغال این شهرستان مطرح است، اذعان داشت: فرش‌بافی یکی از ظرفیت‌های مهم شهرستان بوکان به شمار می‌رود که می‌توان از آن برای توسعه هر چه بیشتر اقتصاد این شهر بهره برد.

خسروی با بیان اینکه جشنواره گره زرین نیز در این خصوص اجرایی می‌شود، ادامه داد: معرفی هر چه بیشتر بوکان در زمینه فرش‌بافی و توجه به اقتصاد این شهرستان در زمینه قالیبافی از جمله اهداف برگزاری این جشنواره است.

فرماندار بوکان با بیان اینکه تلاش شده برای برگزاری این جشنواره از توان بخش خصوصی نیز کمک گرفته شود، موفقیت دولت را در سایه همکاری هر چه بیشتر مردم با دولت عنوان کرد.

این مسؤول با بیان اینکه شناسایی مشکلات این حوزه نیز از دیگر اقداماتی است که در این خصوص انجام گرفته است، اظهار داشت: شناسایی و رفع مشکلات حوزه فرش در بوکان مورد تاکید قرار دارد.

فرماندار بوکان با بیان اینکه توسعه هنر صنعت فرش بافی در این شهرستان مورد تاکید قرار دارد، ادامه داد: در این میان باید جوانان را بیش از پیش با این هنر صنعت آشتی دهیم.



خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

تولید 145 هزار مترمربع فرش دستباف در آذربایجان غربی

تولید 145 هزار مترمربع فرش دستباف در آذربایجان غربی

از ابتدای سال تاکنون یکهزار مترمربع فرش دستباف از دارهای قالی قالیبافان آذربایجان غربی باز شده و در بازار های داخلی و خارجی به فروش رفته است.

فرش دستباف آذربایجان غربی


به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی و به گفته رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان، این مقدار فرش دستباف 400 میلیارد تومان ارزش اقتصادی داشتند.

اسکندری گفت: تا پایان سال رقم 145 هزار مترمربع فرش دستباف تولیدی به بیش از 290 هزار مترمربع خواهد رسید.

اسکندری افزود : آذربایجان غربی با این حجم تولید که غالباً در نقشه های ریز ماهی خوی و افشار تکاب است، 5 و 4 دهم درصد تولید فرش کشور را به خود اختصاص داده است.

دو برند فرش با نقش ریز ماهی خوی و افشار تکاب در سازمان جهانی مالکیت معنوی (وایپو) به ثبت رسیده اند.

قالیبافان و تاجران فرش آذربایجان غربی سالانه به ارزش 20 میلیون دلار فرش به دیگر کشورها صادر می کنند.

مردم کشور های حوزه خلیج فارس، آلمان، فرانسه، انگلیس، ایتالیا، روسیه و آمریکای شمالی از خریداران فرش های دستباف آذربایجان غربی هستند.

70 هزار نفر در بخش صنعت فرش استان فعالیت می کنند.



خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

تداوم نشان‌سازی فرش دستباف در گیلان

تداوم نشان‌سازی فرش دستباف در گیلان

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان از تداوم نشان‌سازی در زمینه بازاریابی فرش دستباف به صورت جدی در این استان خبر داد.

فرش دستباف گیلان


علی منتظری در جریان بازدید از واحدهای صنفی این شهرستان با اشاره به اینکه گیلان یکی از استان‌های مطرح در زمینه تولید فرش دستباف در کشور است اظهار کرد: تعداد قابل توجهی از بافندگان فرش دستباف در گیلان فعالیت می‌کنند.

وی به پیشینه گیلان در تولید فرش دستباف اشاره کرد و افزود: تولید فرش دستباف از میزان بالایی در استان برخوردار است.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان با بیان اینکه نشان‌سازی یکی از مهم‌ترین موضوع‌ها در بازاریابی فرش محسوب می‌شود، تصریح کرد: در سال‌های اخیر تلاش‌هایی در زمینه توسعه فرش دستباف در استان انجام شده است.

فرش دستباف؛ هنرصنعت گیلان

منتظری، تولید فرش دستباف را هنرصنعت گیلان خواند و بیان کرد: تمرکز ویژه‌ای برای نشان‌سازی و بازاریابی محصول مذکور در استان انجام شده است.

وی به راه‌اندازی نمایشگاه دائمی فرش دستباف در گیلان اشاره کرد و گفت: نمایشگاه مذکور در زمینی به مساحت یک‌هزار و 740 متر مربع و تعداد 13 غرفه در رشت دایر است.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان در ادامه با اشاره به اینکه تمام اتحادیه‌های تولیدکننده فرش دستباف استان در نمایشگاه مذکور حضور دارند، خاطرنشان کرد: تلاش‌ها در زمینه بازاریابی و نشان‌سازی فرش دستباف گیلان به صورت جدی تداوم دارد.



خبرنامه کارایان

ادامه مطلب