فرش و دستبافته های عشایر بُرچالو

دستبافته عشایر یکی از غنی ترین صنایع دستی ایران به شمار می رود، چرا که زندگی خام عشایری زمینه پیدایش آثار خاص را فراهم می کند. در مورد دستبافته های عشایر برچالو در کتاب افسانه جاویدان فرش ایران آمده:
دست بافته های عشایر بُرچالو
در منطقه ای محاط شده در بین شهرستان های همدان، تفرش و فراهان و طایفه ای از ترکان که بنابر شواهد تاریخی نسبت آنها به هلاکوخان مغول می رسد فرش هایی یک پوده و پرز بلند اغلب در سبک گلدار با طرح های لچک و ترنج می بافند. ترنج دایره ای شکل قالیچه های این طایفه با دو سر ترنج بزرگ که در حقیقت دو گلدان مملو از دسته گل هستند. همچنین چهار دسته گل بزرگ که سایر جوانب آن را احاطه می کنند با رنگ های شاداب بر زمینه ی عاجی فرش جلوه ی خاصی دارند. حاشیه ی این قالیچه ها، که بیشتر در اندازه های دو ذرعی و ذرع و نیم بافته می شوند، مانند غالب فرش های نواحی غربی ایران از سه نوار تشکیل شده و نوار مرکزی به طور معمول در رنگ آبی تیره است.

منبع:کتاب افسانه جاویدان فرش ایران،محمد جواد نصیری،انتشارات فرهنگسرای میر دشتی،چاپ اول تهران،1389،صفحه 144

ادامه مطلب

گلیم های پر حرف بانوی کر و لال

مردمان کویرنشین خراسان جنوبی مردمانی سخت کوش هستند که برای تأمین مخارج خانواده از هیچ کوششی دریغ نمی‌کنند و برخی از آنها با وجود داشتن مشکلات جسمی باز هم نمونه کاملی برای اجرای اقتصاد مقاومتی هستند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، در یکی از نمایشگاه‌های تولیدات بانوان خراسان جنوبی گلیم زیبایی نظرم را به خود جلب کرد وقتی از بافنده این گلیم جویا شدم فهمیدم او در روستا زندگی می‌کند و زندگیش را با همین گلیم‌بافی اداره می‌کند. برای اینکه از نزدیک با زندگی این بانوی هنرمند آشنا شویم به روستای نازی‌آباد سربیشه می‌رویم.
از اهلی روستا پرسان پرسان سراغ خانه فاطمه خانم بافنده گلیم را گرفتیم زنگ خانه را زدیم درب باز بود هر چه زنگ زدیم کسی جلوی درب نیامد داخل خانه رفتیم در گوشه‌ای از اتاق بانویی روی زمین نشسته و مشغول بافت گلیم بود، به او سلام کردیم و او در جوابمان تنها لبخند زد. دوباره بلندتر سلام کردیم باز هم لبخند زد و با اشاره گفت بنشینیم در این هنگام دختری وارد اتاق شد و به ما خوشامد گفت.
آری این بانوی بافنده کر و لال است. او سرپرست یک خانواده‌ چهار نفره است، مادری که از نعمت شنیدن و سخن گفتن محروم است اما دلش به وسعت دریاست، پسری معلول ذهنی دارد و دختری که فرزند 6 ساله‌اش را تربیت می‌کند.

گلیم های پر حرف بانوی کر و لال

بانوی کر و لالی برای خرج زندگیش گلیم می‌بافد

سالهاست که گوش او بر دنیای پر از همهمه و آشوب بسته است و زبانش توانایی سخن گفتن ندارد. او مادری است که سختی‌های زیادی در زندگی کشیده اما سختی‌های زمانه او را نا امید نکرده است.
فاطمه حسینی همان بانوی کر و لالی است که برای خرج زندگیش گلیم می‌بافد. او سالهاست که با این هنر دست و پنجه نرم می‌کند اما این روزها چشمانش به خوبی او را در بافتن گلیم یاری نمی‌کند. این مادر فداکار اینک 60 سال از بهار زندگیش گذشته و مخارج زندگیش فقط از راه بافتن گلیم تأمین می‌شود.
دخترش در ادامه چند کلامی از سختی‌های روزگار درد دل می ‌کند و می‌گوید: مادرم مهربان است با وجود تمام سختی‌هایی که داریم اما هیچوقت در زندگی ناامید نبوده است. شب و روز تلاش می‌کند اما این روزها هنر دست مادرم را با قیمت پایین می‌خرند. گلیمی که دو ماه زمان می‌برد تا به پایان برسد با وجود هزینه مواد اولیه تنها 250 هزار تومان از او می‌خرند.
مادرم برای بافت گلیم نقشه ندارد، همه این نقش‌ها را از ذهن خودش می‌بافد، من هم بلد نیستم و تنها ساده می‌بافم.
آری خانم حسینی سالهاست که هم مادر و هم پدر خانواده است، این بانوی سختکوش گلیم زندگیش را با بافت گلیم از آب می‌کشد تا دست نیاز پیش دیگران دراز نکند و با عزت و آبرو شکم خود و فرزندانش را سیر کند.
آری این بانوی هنرمند برای کسب یک لقمه نان حلال با وجود کر و لال بودن سختی زندگی را به جان می‌خرد و نمونه و الگوی بارزی برای اقتصاد مقاومتی است که متأسفانه مسئولان به آن بی‌توجه‌اند.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

راه اندازی انجمن صنایع دستی و فرش ترکمن

استاندار گلستان گفت: انجمن صنایع دستی و فرش ترکمن در استان گلستان مجوز گرفته و به زودی فعال می‌شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از گنبدکاوس, حسن صادقلو امشب در سیزدهمین جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی در فرمانداری ویژه شهرستان گنبدکاوس اظهار داشت: این جلسات توسط اتاق بازرگانی آغاز شده و امیدواریم خوب پیگیری شود.
وی افزود: بخشی از مسائل عنوان شده در این جلسه برای پیگیری باید در شهرستان، بخشی استان و بخشی کشوری اقدام شود.

راه اندازی انجمن صنایع دستی و فرش ترکمن

صادقلو ادامه داد: در حال حاضر ارزش افزوده گندم ما باتوجه به دارا بودن گلوتن 40 درصد بالاست اما متاسفانه مانند گندم دیگر استان‌ها یک قیمت خریداری می‌شود و ما باید این ارزش افزوده را به داخل استان خود بیاوریم و بهترین راه این است جز 240 هزارتن مصرف استان بقیه آن که حدود یک میلیون و 140 هزار تن است را ذخیره و تبدیل به آرد کرده سپس به دیگر استان‌ها تحویل دهیم.
استاندار گلستان تصریح کرد: انجمن صنایع دستی و فرش ترکمن مجوز خود را گرفته و امیدواریم تا یک‌ماه آینده به عنوان یک کمیسیون در اتاق بازرگانی تشکیل خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: دولت همه سعی و تلاش خود را برای رفع رکود و نقدینگی می‌کند و تلاش کرده تا درصدهای بانکی را کاهش دهد که تا حدودی نیز این کار صورت گرفته است.
صادقلو اظهار داشت: از سال گذشته برای استان بودجه ساحلی در نظر گرفته شده و تا سال گذشته استان چنین بودجه‌ای نداشت و ما در این زمینه به دنبال طرحی جامع برای سواحل هستیم که از بندرترکمن تا گمیشان آغاز کردیم تا بتوانیم در راستای ساحل‌سازی شرق کشور اقداماتی انجام دهیم.
استاندار گلستان درباره استعلامات ادارات برای تولیدکنندگان گفت: قبول دارم که سخت‌ترین بخش استعلامات است و ما در این بخش مشکلات عدیده‌ای داریم و در حال پیگیری هستیم تا راهی برای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی برای ثبت‌نام و راه‌اندازی فعالیت آن‌ها در نظر گیریم تا در زمان کوتاهی کارهای خود را به پایان برسانند.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

فراکسیون فرش در مجلس راه اندازی می شود

مشاور رسانه ای و مدیر دفتر نماینده مردم زنجان و طارم گفت: با پیگیری نماینده مردم زنجان و طارم و اخذ 212 رای فراکسیون فرش در مجلس شورای اسلامی راه اندازی می شود.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از موج رسا, عبادی در مجلس شورای اسلامی امروز(9 آذر) در جمع خبرنگاران اظهار داشت:با آغاز فعالیت های مجلس شورای اسلامی، نماینده مردم زنجان و طارم نیز در برنامه ریزی های انجام شده، به روستاهای استان سرکشی کرده است.

فراکسیون فرش در مجلس راه اندازی می شود

وی با ارائه عملکرد نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلام،گفت: در بازدیدهای صورت گرفته مشکلات استان به ویژه روستاها احصا شده است.
مشاور رسانه ای و مدیر دفتر نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی به پیگری وقف چی بر پروژه های عمرانی شهر اشاره کرد و گفت: مشکلاتی در زمینه گازرسانی به بازار زنجان وجود داشت که با بازدیدهای انجام شده در حال حاضر این مشکل مرتفع شده است.
عبادی به پیگیری فراکسیون فرش در مجلس با دریافت امضای 212 نفر از نمایندگان مجلس اشاره کرد و گفت: پیگیری راه درام به خلخال هم در دستور کار قرار گرفت که در صورت تامین اعتبارات پرورژه عملیاتی شود.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

آموزش طرح و نقش فرش در فارس

کارگاه آموزشی با طرح و نقش فرش در استان فارس برگزار شد.
به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ محمود قیومی مدیر توسعه صنعتی و کارآفرینی شرکت شهرک های صنعتی فارس با بیان اینکه این کارگاه با حضور 30 نفر از علاقمندان به هنر صنعت فرش به مدت 4 روز برگزار شد، هدف از برگزاری این کارگاه را بهره وری بیشتر و ارتقاء کیفیت آموزشی برشمرد.

آموزش طرح و نقش فرش در فارس

وی اظهار کرد: در این دوره نقش و طرح مناطق مختلف استان فارس معرفی شد.
محمود قیومی بیان کرد: این دوره ها با اختصاص یارانه 80 درصدی توسط شرکت شهرک های صنعتی فارس برای علاقه مندان برگزار شد.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

آشنایی بیشتر راهنمایان گردشگری با فرش دستباف

به همت مرکز ملی فرش ایران، دوره آموزش آشنایی راهنمایان گردشگری سراسر کشور با فرش دستباف در استان اصفهان برگزار می شود.
به گزارش روابط عمومی مرکز ملی فرش ایران؛ این دوره آموزشی سه روزه با هدف ارتقای سطح آشنایی راهنمایان گردشگری با فرش دستباف ایران برگزار خواهد شد.
براساس این گزارش؛ آشنایی شرکت کنندگان با تاریخچه فرش دستباف ایران، منشاء نقوش، طرح ها و رنگ های به کار رفته در این هنرگرانمایه از جمله عنوان های این دوره است.

آشنایی بیشتر راهنمایان گردشگری با فرش دستباف

همچنین تشریح ویژگی های مواد اولیه مرغوب و رنگزاهای طبیعی، ابزار بافت و ویژگی های بافت فرش دستباف مناطق مختلف ایران از دیگر عناوینی است که توسط استادان این حوزه ارایه می شود.
این گزارش می افزاید؛ حضور در کارگاه های طراحی و رنگرزی سنتی برای آشنایی با فرایند کار این بخش ها و بازدید از موزه فرش و نمایشگاه فرش دستباف اصفهان از دیگر برنامه های این دوره است.
گفتنی است؛ دوره آموزش آشنایی راهنمایان گردشگری سراسر کشور از 14 تا 16 آذرماه از ساعت 8:30 تا 18 در محل هتل شیخ بهایی شهر اصفهان برگزار می شود.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

کتاب سرگذشت فرش ایران منتشر شد

کتاب «سرگذشت فرش در ایران» نوشته مریم رجبی از مجموعه «فرهنگ و تمدن ایران» توسط انتشارات افق چاپ و روانه بازار کتاب شده است.
به گزارش خبرنگار شبستان، انسان های اولیه برای درست کردن بستر خواب، نخست علف به غارهای سنگی شان می بردند. بعد روش گره زدن را آموختند و سپس با زیر و رو گذاشتن الیاف، حصیر بافتند. ایرانی ها نزدیک به پنج هزار سال پیش حصیربافی می کرده‌ اند. آنها وقتی به استحکام الیاف تنیده شده بیشتر پی بردند، پارچه و سپس فرش بافتند. باستان شناسان نشانه ها و ابزارها بافندگی ایرانیان در عصر مفرغ را یافته اند و همین نشان دهنده تاریخ دیرینه فرش بافی در ایران است. " سرگذشت فرش در ایران " کتابی از مجموعه " فرهنگ و تمدن ایرانی " است که می کوشد با نثری روان و تصویرگری های گویا با عموم خوانندگان ارتباط برقرار کند.

کتاب سرگذشت فرش ایران منتشر شد

کتاب " سرگذشت فرش در ایران " نوشته مریم رجبی مشتمل بر 216 صفحه توسط انتشارات افق چاپ و روانه بازار کتاب شده است. این کتاب مشتمل بر 12 فصل با عناوین تولد فرش، پارس سرزمین فرش های زرین، اعراب و فرش ایرانی، از غرب تا شرق نقش و رنگ، از ویرانی تا شکوه، از سمرقند تا آناتولی، پادشاهان فرش، طرح و نقش در شکوه، فرش ایرانی، نقاشی مدرن، نقش آفرینان قاجار، فرش و فرهنگ و فرش و دنیای نو است. در آخر کتاب هم فهرست منابع درج شده است.
در قسمتی از کتاب " سرگذشت فرش در ایران " می خوانیم: خیلی ها در کاخ مدائن جمع شده بودند. در دل هایشان هراس بود و نمی دانستند چه اتفاقات ناخوشایندی در راه است. آن قدر همه چیز ناگهانی اتفاق افتاده بود و همه با عجله در کاخ حاضر شده بودند که هیچ کس برای پوشیدن لباس های رسمی و باشکوه درباری فرصت نداشت. همه با لباس های معمولی و عادی در کاخ جمع شده بودند. بهت زده منتظر بودند شاید کسی خبر خوبی بیاورد اما این طور نشد. سپاه اعراب هر طور بود سرانجام موفق شد خود را به مدائن برساند. وقتی به سمت مدائن یورش آوردند سرشار از خشم و جنگ طلبی بودند اما به هنگام ورود برای لحظاتی خشک شان زد. دلیلش دیدن شکوه و عظمت مدائن بود.
در بخش دیگری از این کتاب آمده است: پارتی ها که آمدند، هنر و فرهنگ ایرانی را دوباره زنده کردند. اشکانی ها دوباره کارگاه های فرش بافی و پارچه بافی هخامنشی را برپا کردند. بهترین و زیباترین فرش و پارچه ها دوباره در ایران تولید می شد. منسوجات ایران شهرت جهانی پیدا کرده بود. رومی ها حاضر بودند مبالغ خیلی زیادی به ایرانی ها بدهند تا فرش های ایرانی را بخرند. پارچه های ایرانی آنقدر فاخر و ارزشمند بودند که حتی پرچم امپراطوری روم از این پارچه ها درست می کرد یا مثلا جامه ای که برای مرگ پادشاه فرانسه در نظر گرفتند از پارچه های ایرانی بود. آن زمان، ایران هنوز با کشورهایی مثل چین داد و ستد نداشت. مهرداد دوم پادشاه پارتی این رابطه تجاری را آغاز کرد. مسیر جاده ابریشم که از محل استقرار پارتی ها می گذشت، این روابط را بیشتر کرد.
در قسمت دیگری از کتاب " سرگذشت فرش در ایران " می خوانیم: کوروش دوازده ساله بود که مادرش او را پیش پدربزرگش آستیاگ، پادشاه ماد برد. مادها لباس ها و رداهای ارغوانی و خوش رنگ و بلند پوشیده بودند و خود را با جواهرات و آذین ها را آراسته بودند. کوروش که در میان پارس های ساده زیست بزرگ شده بود تا به حال چنین شکوه و تجملی را به چشم ندیده بود. در میان پارس ها این فرهنگ مرسوم نبود. کوروش، پدربزرگش را تا آن زمان ندیده بود. وقتی او را دید از تعجب فریاد زد " مادر، پدربزرگ من چقدر زیباست". او تا به حال لباس ها و زیورآلاتی مثل آنچه پدربزرگش داشت، ندیده بود. روزها می گذشت و کم کم کوروش جوانی برومند و برازنده می شد. هرچه می گذشت بر قدرتش افزوده می شد.
گفتنی است، کتاب " سرگذشت فرش در ایران " نوشته مریم رجبی مشتمل بر 216 صفحه در شمارگان 1500 نسخه با قیمت 11000 تومان توسط انتشارات افق چاپ و روانه بازار کتاب شده است.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

برگزاری نمایشگاه ملی عکس فرش اراک

نایب رئیس انجمن عکاسان استان مرکزی از برگزاری اولین دوره نمایشگاه ملی عکس فرش، با هدف معرفی هنر فرش اصیل ایرانی در اراک خبر داد.
محمد وروانی فراهانی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: اولین دوره نمایشگاه ملی عکس فرش با هدف معرفی هنر فرش اصیل ایرانی با همکاری انجمن عکاسان استان مرکزی و فعالان حوزه فرش استان، ۱۵دی ماه سال جاری در بازار تاریخی شهر اراک برگزار می شود.

برگزاری نمایشگاه ملی عکس فرش اراک

وی افزود: این نمایشگاه با هدف ایجاد تعامل، شناخت و تقویت بیشتر ارتباط عکاسان با سنت و هنر زیبای فرش و معرفی هرچه بیشتر این هنر اصیل ایرانی به مردم و علاقمندان برگزار می شود.
نایب رئیس انجمن عکاسان استان مرکزی با اشاره به موضوعات و محورهای اصلی این نمایشگا ملی عکس، بیان کرد: فرایند تولید فرش شامل پشم چینی، نخ ریسی، رنگرزی تا مراحل نهایی، فرش و اقتصاد مقاومتی، فرش و اعتقادات مذهبی و آیینی، فرش و اشتغالزایی در شهر و روستا، فرش در زندگی روزمره مردم و نقش فرش در سبک زندگی و چیدمان داخلی از محورهای اصلی محتوایی این نمایشگاه عکس است.
فراهانی خاطرنشان ساخت: شرکت همه عکاسان کشور در این جشنواره آزاد است و هر عکاس می‌تواند با ارسال پنج تک عکس در هر یک از موضوع‌ها در نمایشگاه شرکت کند.
وی تصریح کرد: عکاسان باید پس از ثبت نام در سایت اینترنتیwww.farahancarpet.com آثار خود را ارسال کنند و ارسال اثر توسط عکاس به منزله اعلام مالکیت معنوی عکس‌ها است که در صورت اثبات خلاف این موضوع، عکس مورد نظر از جریان نمایشگاه حذف خواهد شد.
دبیر اولین دوره نمایشگاه ملی عکس فرش استان مرکزی افزود: آخرین مهلت ارسال آثار سی ام آذر ماه سال جاری است که پس از ارزیابی و انتخاب آثار مناسب برای شرکت در نمایشگاه از سوی هیات انتخاب عکس، ۱۵ دی ماه این نمایشگاه در اراک برگزار خواهد شد.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب