نهمین نمایشگاه فرش دستبافت کشور در اراک

همزمان با ششمین روز از ایام الله مبارک فجر، نهمین نمایشگاه فرش دستبافت کشور عصر روز یکشنبه با حضور استاندار مرکزی و جمعی از مسئولان و فعالان اقتصادی و مردم در محل نمایشگاه های بین المللی غرب ایران در اراک گشایش یافت.
به گزارش کارایان فرش به نقل از ایرنا، استاندار استان مرکزی در آیین گشایش این نمایشگاه گفت: استان مرکزی از دیرباز در حوزه فرش دستبافت یکی از قطب های شهیر ملی و جهانی بوده است و برجسته سازی این ظرفیت اقتصادی باید با برنامه هدفمند در دستور کار مسئولان باشد.
محمود زمانی قمی افزود: حمایت همه جانبه مسئولان و اقشار مختلف مردم از صنعت فرش و تامین خواسته های تولیدکنندگان و بافندگان می تواند یکی از بهترین راهکارها کلیدی برای حل معضل بیکاری و بالا بردن بنیه اقتصادی اقشار کم درآمد باشد.
وی ادامه داد: استان مرکزی به خصوص مناطق فراهان، ساروق، جیریا، غیاث آباد، محلات و دلیجان قطب تولید فرش های دستبافت نفیس در کشور هستند، که می طلبد مسئولان نسبت به معرفی این داشته با ارزش تلاش کنند.
استاندار استان مرکزی بیان کرد: برپایی نمایشگاه فرش در آشنایی مردم با این هنر ملی، حمایت از تولیدکنندگان داخلی، ترویج و توسعه صنعت فرش دستبافت که به نوعی مورد بی مهری قرار گرفته،موثر است.

نهمین نمایشگاه فرش دستبافت کشور در اراک

وی بیان کرد: در گذشته ای نه چندان دور صنعت فرش دستبافت ایران به خصوص استان مرکزی در همه نقاط دنیا شناخته شده بود و صادرات این هنر صنعت نقش موثری در بالا بردن تولید ناخالص ملی داشت و اکنون نیز مسئولان صنعتی و فرهنگی باید نسبت به احیاء موقعیت فرش ایرانی بیش از پیش بکوشند.
نهمین نمایشگاه سراسری فرش و تابلو دستبافت کشور عصر امروز همزمان با نمایشگاه فرش ماشینی و منسوجات با حضور تنی چند از مسئولان استان مرکزی، جمعی از تجار، بافندگان و فعالان این صنعت در محل دائمی نمایشگاه های غرب کشور در اراک گشایش یافت.
تولیدکنندگان فرش دستبافت از استان های، کرمان، کاشان، فارس، خراسانی رضوی، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، کردستان، قم و اراک در 120 غرفه آن جدیدترین تولیدات خود را به معرض فروش گذاشته اند.
این نمایشگاه در فضایی به وسعت 10 هزار متر مربع برپا شده و ارائه مشاوره های خرید و تشریح خصوصیات فرش هر منطقه از سوی کارشناسان از مهمترین ویژگی های آن است.
نمایشگاه سراسری فرش دستبافت ایران تا 22 بهمن ماه جاری همه روزه عصرها از ساعت 16 تا 21 پذیرای عموم است.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

کارگاه‌های قالیبافی در کوهبنان احیا می شوند

فرماندار کوهبنان از احیای کارگاه‌های قالیبافی در کوهبنان خبر داد.
به گزارش کارایان فرش به نقل از گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان ، محمدرضا مهدلو گفت: نسبت به احیای کارگاه‌های قالیبافی با کمک ستاد بازسازی عتبات عالیات اقدام شده و در حال حاضر دهستان جور کوهبنان به‌عنوان پایلوت کار خود را آغاز کرده است.
وی گفت: باتوجه اینکه در گذشته کوهبنان به‌عنوان یکی از مراکز تولید قالی و گلیم فرش در استان کرمان بوده نسبت به احیای کارگاه‌های قالیبافی با کمک ستاد بازسازی عتبات عالیات اقدام شده و در حال حاضر دهستان جور به‌عنوان پایلوت کار خود را آغاز کرده است.
مهدلو افزود: به‌زودی کارگاه‌های قالیبافی در مرکز شهرستان فعالیت خود را آغاز می‌کنند و کمیته امداد کوهبنان نیز با ایجاد بستر مناسب و زیرساخت‌ها نسبت به راه‌اندازی کارگاه‌های قالیبافی اقدام کرده که این خود در اشتغال زایی و رونق اقتصاد شهرستان موثر است.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

افتتاح تعاونی تولید فرش و گلیم هرسین

به مناسبت دهه مبارک فجر ۳ طرح خدماتی و تولیدی در شهرستان هرسین افتتاح شد.
به گزارش کارایان به نقل از مهر، در ششمین روز از ایام الله دهه فجر و با حضور فرماندار و جمعی از مسئولین محلی شهرستان هرسین ۳ طرح خدماتی و تولیدی در شهرستان هرسین با اعتبار یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال و اشتغالزایی ۲۵ نفر به بهره برداری رسید.

افتتاح تعاونی تولید فرش و گلیم هرسین

امیر شاه آبادی، فرماندار هرسین در آئین افتتاح شرکت تعاونی ۴۴۹۸ تولید فرش دستباف و گلیم گفت: این طرح زمینه اشتغالزایی ۱۳ نفر را فراهم آورده است.
وی افزود: صنایع دستی بر اساس خلاقیت و ذوق انسان بوجود می آیند و به نوعی بیان کننده فرهنگ، اعتقادات و آداب و رسوم ملل و اقوام مختلف است.
فرماندار هرسین اظهار داشت: در کشور ما مهمترین رکن تولید صنایع دستی توانمندی و ذوق هنرمندان است و باتوجه به تنوع و گستردگی آن می تواند به نوعی انتقال دهنده آداب و رسوم ایرانی به سایر افراد و کشورها است.
شاه آبادی در پایان بر حمایت هرچه بیشتر از هنرمندگان و تولیدکنندگان صنایع دستی تأکید کرد.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

واکنش گمرک به دریافت عوارض از فرش‌های مرجوعی

گمرک ایران تاکید کرد که درباره موضوع اخذ عوارض از فرش‌های صادراتی مرجوعی به کشور، تابع قانون است.
به گزارش کارایان و به نقل از ایسنا، اخیرا موضوعی در خصوص دریافت عوارض از فرش‌های صادراتی برگشتی به ایران در زمان ترخیص مطرح شده است که گمرک ایران اعلام کرده در این مورد تابع قانون است و پیش‌نویس مصوبه‌ای را برای اصلاح این موضوع به هیات وزیران داده است.
بر اساس ماده 119 قانون امور گمرکی کالاهای صادراتی که به هر علت عینا بازگشت داده شود، با رعایت مقررات ماده 65 قانون امور گمرکی مشمول معافیت عوارض است و در تبصره ماده 119 قانون امور گمرکی آمده است که منظور از کلمه عینا در این قانون این است که روی کالای صادراتی بازگشت شده به کشور، در خارج عملی انجام یا از آن استفاده نشده باشد.

واکنش گمرک به دریافت عوارض از فرش‌های مرجوعی

همچنین در ماده 121 آیین‌نامه اجرایی قانون امور گمرکی مصوب هیأت وزیران هم آمده است چنانچه کالای صادرات قطعی به تشخیص گمرک عینا ( موضوع تبصره بند ش ماده 119 قانون) و بدون استفاده یا تعمیر به کشور بازگشت داده شود، با رعایت مفاد ماده 65 قانون بدون پرداخت حقوق ورودی قابل ترخیص است.
بر اساس تبصره یک همان ماده نیز توضیح داده شده است چنانچه کالای صادرات قطعی بازگشت داده شده به کشور به تشخیص گمرک در خارج استفاده یا تعمیر شده باشد بدون نیاز به ثبت سفارش، پس از پرداخت حقوق ورودی قابل ترخیص خواهد بود.
با توجه به اینکه مشکل مطرح شده، به موضوع صادرات برگشتی فرش‌های مستعمل یا استفاده شده مربوط می‌شود، گمرک ایران به منظور حل این مشکل به دلیل ایراد قانونی، پیش‌نویس مصوبه‌ای را به هیأت وزیران داده تا بر اساس آن فرش‌هایی که ایرانی و دستباف است فقط به صرف ایرانی بودن مشمول این ماده قانونی نشود و معاف از عوارض گمرکی شود.
از سوی دیگر، گمرک ایران با تمامی افرادی که اظهارنامه صادراتی داشته و به گمرک ارائه داده‌اند، در این خصوص همکاری‌های لازم را داشته است.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

فرش کهگیلویه وبویراحمد و گره های آن

گشایش بازارهای جهانی روزنه‌ای برای بازگشت به روزهای طلایی بازار فرش ایران است که ارزآوری، اشتغالزایی و تثبیت جمعیت در روستاها و مناطق عشایری از کمترین مزایای آن به شمار می رود اما فرش کهگیلویه وبویراحمد با گره مشکلات بافته می شود.
به گزارش کارایان فرش به نقل از ایرنا، براساس آمارهای ارائه شده تار و پودهای فرش ایرانی که میراث دار سه هزار ساله هنرمندی انگشتان زنان و مردان کشورمان است، در 10 سال گذشته جایگاه خود را به لحاظ بالاترین رتبه صادرات فرش از دست داد و از چهار میلیارد دلار درآمد سالانه به یک میلیارد دلار و با آغاز تحریم‌ها به 300 میلیون دلار در سال رسید.
در این سال‌ها هند توانست جایگاه نخست صادرات فرش به آمریکا را به دست آورد و اکنون فرش دستباف هند به لحاظ کیفیت و رنگ بندی در زمره بهترین فرش‌های جهان قرار دارد.
بر اساس این آمارها در حال حاضر سهم ایران از صادرات جهانی فرش 29 درصد و سهم کشور هند 21 درصد است.
فعالیت یک میلیون نفر در تولید فرش ایرانی گویای اهمیت این صنعت در زمان کنونی است.
هم اکنون نقش فرش دستباف 40 منطقه جغرافیایی کشور به عنوان هنر اصیل ایرانی ثبت ملی شده که از این تعداد 29 مورد آن در 2 سال گذشته در سازمان جهانی مالکیت معنوی به ثبت رسیده است.
بر اساس آمار موجود در 6 ماه نخست امسال بیش از 2 هزار و 300 تن فرش دستباف به ارزش 134 میلیون دلار به کشورهای مختلف صادر شد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر ارزش 18 درصد و وزن 11 درصد رشد دارد.
از فروردین تا آبان امسال ارزش صادرات فرش ایرانی به آمریکا 50 میلیون دلار بوده است که این رقم در سال قبل صفر بود.
یک تولید کننده فرش ساکن شهرستان بویراحمد گفت: استان کهگیلویه و بویراحمد با 70 هزار نفر جمعیت عشایری و وجود 2 میلیون واحد دامی و امکان تأمین مواد اولیه صنعت بافندگی از تولیدات بومی، فرش دستباف ظرفیت‌های فراوانی برای تولید دارد.

فرش کهگیلویه وبویراحمد و گره های آن

عصمت کشاورز افزود: در صورت وجود بازار مناسب گلیم و گبه بافندگان این استان قابلیت تبدیل به تابلو فرش نفیس صادراتی را دارد.
یک تولید کننده فرش روستای سربیشه در گچساران گفت: خلاقیت در تولید دست بافت‌های هنر اصیل فرش بافی سبب حفظ برند جهانی آن برای کشورمان است.
شهین یوسفی اظهار داشت: اوج هنر کشورهای آسیایی به ویژه هند تولید بر اساس نقوش بازار پسند هنرمندان کشورمان است.
وی بیان کرد: برای تسخیر دوباره بازار جهانی فرش نوآوری و تولید بر اساس نیاز و ذائقه مصرف کنندگان نیازی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
یک هنرمند فعال در گلیم بافی ساکن شهرستان چرام با اشاره به اینکه بیشتر هنرمندان کهگیلویه و بویراحمدی بدون طرحی از پیش تعیین شده اقدام به تولید می‌کنند گفت: ساماندهی دست بافته‌های سنتی فرش بافی این استان مانند گبه و گلیم ضرورتی برای رونق بازار فروش است.
کریم زارعی با اشاره به اینکه در گذشته‌های نه چندان دور فرش دستباف به عنوان یک سرمایه محسوب می‌شد و کالای مستعمل آن مانند فرش نو، ارزش داشت، بیان کرد: برای بازگشت به روزهای تولید فرش‌های ایرانی به‌کارگیری مواد اولیه مرغوب، ابتکار در طراحی و تولید بر اساس نیاز بازار باید مورد توجه قرار گیرد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد گفت: جذب تاجران و سرمایه گذاران توانمند برای بازاریابی و فروش تولیدات هنرمندان این استان نیازی اساسی است.
داریوش دیودیده با اشاره به ظرفیت‌های این استان برای تولید دست بافته‌های سنتی گلیم و گبه افزود: تنوع بخشی به طرح‌ها و تولیدات ضرورت دیگری است که برای مشتری پسند شدن و فراهم شدن زمینه صادرات باید مورد توجه باشد.
کارشناس فرش اداره کل صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد معتقد است که تولید سالانه سه هزار متر مربع فرش و گلیم نفیس می‌تواند از ظرفیت‌های اقتصادی، صادراتی و ارزآور باشد، اما این کالا از این استان صادر نمی‌شود.
سید رضا مشیری اظهار داشت که تولید فرش و گبه 35 تا 45 رج از بافتنی‌های مرسوم در کهگیلویه و بویراحمد بیشتر در بازار داخلی اصفهان، شهرکرد و شیراز عرضه و از طریق تجار دیگر استان‌ها صادر می‌شود.
وی ارزش ریالی هر مترمربع فرش را 12 میلیون ریال ذکر کرد و افزود: تولیدات فرش در کهگیلویه و بویراحمد از گمرک این استان به دلیل نبود تجار فعال صادر نمی‌شود.
وی تصریح کرد که دلیل فراهم نبودن برخی بسترها ازجمله نبود بازار مناسب تولید فرش در کهگیلویه و بویراحمد به‌رغم اهمیت اقتصادی و اشتغال‌زایی دچار رکود است.
مشیری اظهار کرد: بیشترین فرش دستباف کهگیلویه و بویراحمد در مناطق روستایی «سادات محمودی» شهرستان بویراحمد، شهرستان‌های لنده و گچساران تولید می‌شود.
وی تصریح کرد که از سه هزار بافنده فرش و گبه این استان یکهزار و 800 نفر فعال هستند و یکهزار و 117 نفر از این تعداد از پوشش بیمه اجتماعی برخوردارند.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد گفت: تولیدات دستباف سنتی گلیم هنرمندان این استان با هدف معرفی و بازاریابی ساماندهی می‌شود.
پریسا راد اظهار داشت: طراحی محصول نقش برجسته گلیم با استفاده از الگویی شاخص و با رنگ و مواد اولیه خاص هم‌اکنون از سوی 2 کارشناس در حال انجام است.
وی بیان کرد: پس از طراحی و تولید این محصول به سازمان میراث فرهنگی برای انجام مراحل ثبت ملی ارائه خواهد شد.
وی تصریح کرد: معرفی گلیم به‌عنوان صنایع‌دستی برجسته، تولید، بازاریابی و جذب سرمایه‌گذار از دیگر مراحل ساماندهی تولیدات هنرمندان در این رشته است.
راد همچنین از نام‌گذاری یک هفته در طول سال به نام صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمد خبر داد.
وی گفت: امسال هفته صنایع‌دستی این استان در روزهای دهم تا هفدهم اسفند برگزار می‌شود.
راد ابراز داشت: بر اساس برنامه‌ریزی انجام‌شده در این هفته تولیدکنندگان برتر این استان باهدف جذب سرمایه‌گذاران تولیدات خود را عرضه خواهند کرد.
معاون صنایع‌دستی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: باهدف حمایت از هنرمندان صنایع‌دستی، نام‌نویسی در بانک اطلاعاتی نیز از هفته آینده آغاز خواهد شد.
راد شناسایی کارآفرینان برتر صنایع‌دستی را از دیگر برنامه‌های پیش‌بینی‌شده برای رونق صنایع‌دستی ذکر کرد.
وی همچنین از برنامه‌ریزی برای برگزاری سه دوره آموزشی تخصصی با ظرفیت هر دوره 25 نفر برای افزایش کیفیت تولیدات صنایع‌ دستی داری در این استان خبر داد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد گفت: سالانه 300 هزار مترمربع صنایع‌ دستی داری از سوی 6 هزار هنرمند این استان تولید و روانه بازارهای مصرف می‌شود.
محمود باقری اظهار داشت:32 نوع صنایع دستی در این استان تولید می‌شود که گلیم، جاجیم و گچمه مهمترین این رشته‌هاست.
وی بیان کرد: کهگیلویه و بویراحمد دومین استان تولید کننده گبه ایران است و بر اساس آمار 95 درصد از هنرمندان صنایع داری در این بخش مشغول فعالیت هستند.
استان 700 هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غربی ایران قرار دارد.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

ارز آوری صادرات فرش خراسان جنوبی

رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی گفت: در 10 ماهه امسال حدود 75 هزار مترمربع فرش به ارزش 8 میلیون دلار از استان صادر شده است.
محمدحسن کامیابی‌مسک در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در بیرجند اظهار داشت: فرش بافی از دیرباز در خراسان جنوبی توسط بافندگان خوش‌ذوق این استان انجام می‌شود و فرش برخی از نقاط استان شهرت جهانی دارد.
وی با بیان اینکه در 10 ماهه امسال 125 هزار مترمربع فرش دستباف در خراسان جنوبی تولید شده است، تصریح کرد: ارزش تقریبی فرش‌های تولید شده در این مدت 45 میلیارد تومان بوده است.
رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی به میزان صادرات فرش دستباف استان در طی 10 ماهه امسال اشاره کرد و افزود: در این مدت حدود 75 هزار مترمربع فرش به ارزش 8 میلیون دلار از استان صادر شده است.
کامیابی‌مسک ادامه داد: فرش‌های استان بیشتر به کشورهای آلمان، امارات، ایتالیا و سایر کشورهای اروپایی صادر شده است.
وی با اشاره به فعالیت 50 هزار بافنده فرش در خراسان جنوبی گفت: این بافندگان به صورت فصلی، تمام وقت و پاره وقت به این حرفه مشغول هستند.
کامیابی‌مسک به عمده مشکلات بافندگان فرش استان اشاره کرد و افزود: گرانی مواد اولیه و توان اقتصادی پایین بافندگان، وجود واسطه‌ها، نبود تسهیلات، رکود بازار و متوقف شدن بیمه بافندگان و عدم توجه مسؤولان به این موضوع از مهم‌ترین مشکلات بافندگان فرش در استان است.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

بی حقی در قبال قالی بافان کاشمر

نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی گفت: متاسفانه هنوز قالیبافان کاشمری به حق و حقوقات واقعی خود نرسیده اند.
به گزارش کارایان فرش بههروز بنیادی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به اینکه باید از هر طریق ممکن فرهنگ، هنر و تاریخ خود را به جهان معرفی کنیم، فرش را تنها یک کالای معمولی ندانست و افزود: فرش ایرانی تولید هنری ارزشمندی است که در جهت معرفی آن به دنیا باید تلاش کرد.
وی با اعلام اینکه در دوره‌ای از این هنر غفلت کرده‌ایم، اظهار کرد: در زمان تحریم‌ها بسیاری از بازارهای جهانی فرش را از دست دادهایم.
بنیادی با بیان اینکه به دست خودمان رقیب‌هایی مانند هند و پاکستان ایجاد کردیم، عنوان کرد: برخی از کشورها با تولید فرش‌های نامرغوب به اسم نقشه ایرانی نگاه جهانی را به فرش ایرانی تغییر دادند.
وی با اشاره به اینکه بعد از رفع تحریم‌ها هرچند مجدد رونقی به بازار فرش بازگشت، اما هنوز آنگونه که باید شایسته نیست، بیان کرد: به رغم اینکه در سال‌های دهه هفتاد، سالیانه به رونقی که فرش داشت حدود 1 میلیارد و 700 میلیون دلار صادارت فرش داشتیم، اما متاسفانه در دولت‌های گذشته با حرکات و گفتارهای نامناسب ما را در سطح جهان دچار آسیب کردند.
نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی با اعلام اینکه برخی از مسئولان با در اختیار گذاشتن نقشه‌های اصیل فرش ایرانی به رقبای ما به صنعت فرش خیانت کرده‌اند، اظهار کرد: از دیرباز فرش متعلق به ایرانیان بوده است.

بی حقی در قبال قالیبافان کاشمری

بنیادی با بیان اینکه هرچند در دولت یازدهم در راستای رونق بخشیدن به فرش قدم‌هایی برداشته شده، اما هنوز جایگاه اصلی خود را به دست نیاورده است، گفت: امروز 10 منطقه جغرافیایی کشور را به عنوان مالکیت نقشه‌ها که یکی کاشمر است، در بازارهای بین‌المللی به ثبت رسانده‌ایم.
وی با اشاره به اینکه رونق بازار فرش رو به بهبود است، بازار اصلی فرش ایران را در کشورهای آلمان، ژاپن و امارات متحده عربی دانست و افزود: در سال گذشته حدود 400 میلیون دلار صادارت فرش داشته‌ایم که در برابر این توانمندی بسیار اندک است.
نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی با اعلام اینکه باید از قالیبافان حمایت کرد، تصریح کرد: متاسفانه قالیبافان هنوز به حق و حقوقات واقعی خود نرسیدهاند.
بنیادی بیمه تامین اجتماعی را یکی از خواستههای قالیبافان دانست و اظهار کرد: هرچند در سال‌های گذشته تصویب شد که قالیبافان بیمه تامین اجتماعی شوند و 20 درصد از این مبلغ را خود دولت پرداخت کند، اما به دلیل بدهی‌های میلیاردی دولت گذشته که بیش از 800 هزار میلیارد تومان بود، موجب شد برای تامین منابع بیمه قالیبافان دچار مشکل شود.
وی با اشاره به اینکه دولت به تامین اجتماعی بیش از 150 هزار میلیارد تومان بدهی دارد که بخشی مربوط به بیمه قالیبافان است، افزود: در بودجه سال 96 مبلغ خوبی برای بدهی‌های دولت به تامین اجتماعی شده که اگر این کار صورت گیرد، بیمه قالیبافان مجدد رونق خواهد گرفت.
بنیادی در ادامه با بیان اینکه افرادی که قالیباف نبودند اما از بیمه این قشر سو استفاده کردند، عنوان کرد: می‌طلبد سازمان تامین اجتماعی و اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی کاشمر به این موضوع وارد شده و افرادی که حق قالیبافان را می‌گیرند، شناسایی و بیمه آن‌ها را قطع کنند.
نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی با اعلام اینکه همانگونه که دنیا به سمت صنعتی شدن پیش رفته ما هم به سمت استفاده از پارکت به جای فرش حرکت کرده‌ایم و این موجب شده به دست خودمان به فرش کاشمر و ایران آسیب بزنیم، عنوان کرد: هر چند فرش دستبافت گران است، اما به عنوان شهروند و یک ایرانی موظفیم از محصولات و تولیدات داخلی خود استفاده کنیم.
بنیادی گفت: فرش تنها صنعتی است که اقتصاد مقاومتی مدنظر رهبری در آن کاملا عملیاتی شده است؛ چراکه تمامی مواد اولیه را خود ما تولید می‌کنیم و وظیفه دولت فقط کمک در بازاریابی است.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب