آمریکا بزرگترین واردکننده فرش دستباف ایران

رییس مرکز ملی فرش ایران از صادرات ۳۵۰ میلیون دلاری فرش دستباف ایران در سال گذشته خبر داد و گفت آمریکا مقام اول واردات فرش از ایران را داشته است.
به گزارش خبرنامه کارایان حمید کارگر، رییس مرکز ملی فرش ایران گفت:در سال گذشته حدود 350میلیون دلار فرش دستباف ایرانی به کشورهای مختلف صادر شده که از نظر ارزشی 27 درصد و از نظر وزنی 16.5درصد رشد داشته است.
کارگر افزود:آمریکا،آلمان،لبنان،امارات،پاکستان،ژاپن،انگلیس،قطر،آفریقای جنوبی و استرالیا ده مشتری برتر فرش دستباف ایران در سال گذشته بوده اند و آمریکا مقام اول واردات فرش از ایران را دارد.
فرش دستباف ایران
وی توسعه صنعت فرش را بسیار پر شتاب توصیف کرد و گفت:با هدف افزایش کیفیت فرش ایرانی برنامه های آموزشی زیادی برای قالی بافان برگزار شده که اهدافی چون استفاده از مواد اولیه خوب،بافت فرش مطلوب،استفاده از نقشه های جذاب،بهداشت محیط کار وافزایش منزلت قالیبافان را دنبال کرده است.
به گفته کارگر در سال گذشته حمایت از 10 طرح دانشجویی مرتبط با صنعت فرش و تکمیل 6 طرح تحقیقاتی در این حوزه توسط مرکز ملی فرش ایران انجام شده و در طول 11 سال تشکیل مرکز ملی فرش ایران 121 طرح تحقیقاتی و حمایت از 79 پایان نامه دانشجویی در کارنامه این مرکز وجود دارد.
به گفته وی در حال حاضر 26 مرکز دانشگاهی به صورت تخصصی در زمینه آموزش علوم مرتبط فرش بافی فعالیت دارند و سالانه 300 متخصص در این صنعت فارغ التحصیل می شوند.
رییس مرکز ملی فرش ایران ادامه داد:در سال گذشته 207 دوره آموزشی شامل بیش از 149 هزار نفر ساعت برای فعالان صنعت فرش دستباف در گشور برگزار شده که این دوره ها منجر به افزایش کیفیت تولید فرش ایرانی شده است.
کارگر درباره ثبت فرش ایرانی نیز اظهار کرد:تاکنون 46 منطقه که در زمینه تولید فرش دستباف فعالیت دارند ثبت ملی شده اند و 7 منطقه نیز در حال ثبت هستند.
وی تصریح کرد:29 منطقه ایران نیز به عنوان تولیدکننده فرش اصیل ایرانی ثبت جهانی شده اند که این روند همچنان ادامه دارد.
وی با اشاره به حمایت های دولت تدبیر و امید از تولید فرش ایرانی یادآور شد:از سال 93 تاکنون بیش از 325 هزار و 825 میلیون ریال تسهیلات به قالیبافان پرداخت شده که منجر به رونق تولید فرش دستباف در دولت یازدهم و افزایش اشتغال و صادرات در این بخش شده است.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

دانلود مقاله فرش های تاریخی موزه های ترکیه

عنوان مقاله: فرش های تاریخی موزه های ترکیه
فرش های موزه های ترکیه
در این مقاله تخصصی فرش های تاریخی در موزه های مختلف کشور ترکیه با ذکر موزه و محل بافتشان معرفی شده اند.
این مقاله در قالب پاور پوینت بوده و دارای حدود 120 صفحه می باشد.

ادامه مطلب

تلاش مضاعف برای بهبود وضعیت فرش دستباف

وزیر صنعت، معدن و تجارت بر ضرورت برنامه ریزی و تلاش مضاعف برای بهبود صادرات، ایجاد و افزایش اشتغال در حوزه فرش دستباف تاکید کرد.
به گزارش خبرنامه کارایان به نقل از روابط عمومی مرکزملی فرش ایران؛ در دیدار سه ساعته وزیر صنعت، معدن و تجارت با مدیران وکارکنان این مرکز گزارشی از مجموعه اقدامات، عملکرد و برنامه های آتی مرکز ارایه شد.
براساس این گزارش وزیر صنعت، معدن و تجارت ضمن مناسب دانستن اقدامات وبرنامه های مرکز ملی فرش ایران بر ضرورت تلاش مضاعف برای حضور شایسته تر در بازارهای هدف صادراتی تاکید کرد.
وضعیت فرش دستباف
وی با اشاره بهبود وضعیت صادرات فرش دستباف پس از برجام گفت: باید تمام توان خود را برای مرتفع کردن موانع بازدارنده پیش روی تولید کنندگان و صادر کنندگان به کار بست.
وی تصریح کرد: آوازه فرش دستباف ایران جهانی است و برای حفظ و ارتقاء این سرآمدی باید ضمن توسعه صادرات برای انتقال دانش این هنر- صنعت به نسل های بعدی گام های اساسی برداشت.
نعمت زاده: منحصر به فرد بودن فرش دستباف ایران را عاملی برای اشتغال پایدار در این حوزه دانست و گفت: برای افزایش تولید واشتغال باید بازار داخلی نیز در کنار صادرات تقویت شود.
وی در ادامه بر ضرورت ایجاد کارگاه های قالی بافی در سراسر کشور تاکید و اظهار امید واری کرد امسال سال تحول در تولید و اشتغال در این هنر – صنعت باشد.
براساس این گزارش در این دیدار حمید كارگر رییس مرکز ملی فرش ایران در بیان عملکرد و اقدامات این مرکز اشاره ای به صادرات 350 میلیون دلاری فرش دستباف در سال گذشته، برگزار 207 دوره آموزشی، ثبت ملى 46 منطقه جغرافیایی و ثبت جهانی ٢٩ منطقه فرش دستباف كشور در سه سال گذشته و اقدامات بازاریابی وتبلیغاتی صورت گرفته، داشت.
گفتنی است در این دیدار معاون توسعه مدیریت، منابع و امور استانها و معاون امور اقتصادى و بازرگانى وزارت صنعت نیز حضور داشتند.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

سند راهبردی فرش دستباف ایران رونمایی شد

سند راهبردی هنر- صنعت فرش دستباف ایران توسط وزیر صنعت، معدن و تجارت رونمایی شد.
به گزارش خبرنامه کارایان و به نقل از روابط عمومی مرکز ملى فرش ایران؛ در حاشیه دیدار وزیر صنعت، معدن و تجارت با مدیران و کارکنان این مرکز که معاون توسعه مدیریت، منابع و امور استانها و معاون اقتصادى و بازرگانی نیز حضور داشتند، سند راهبردی هنر - صنعت فرش دستباف ایران رونمایی شد.
سند فرش دستباف
براساس این گزارش؛ این سند به عنوان سند بالادستی و نقشه راه هنر- صنعت فرش دستباف ایران در مرکز ملى فرش ایران با رويكرد علمى و مشاركت ذينفعان تهیه شده است.
در این سند استراتژی های هریک از حوزه های راهبردی، تامین، تولید، بازاریابی و توزیع، و نیز حوزه زیرساخت به تفکیک فهرست شده و سپس برنامه ها وپروژه های قابل اجرا ذیل هر راهبرد نیز احصا شده اند.
اين سند پس از تدوين اوليه مورد بازنگرى و بررسى هاى مكرر قرار گرفت و از اين پس مبناى عمل در اين حوزه خواهد بود.

ادامه مطلب

بی رغبتی خراسان شمالی ها به خرید فرش دستباف

رئیس اتحادیه تعاونی‌های فرش دستبافت خراسان‌شمالی گفت: مردم این استان تمایل چندانی به خرید فرش دستبافت ندارند و تمایل دارند بیشتر فرش ماشینی خریداری کنند.
‌حسین ایزانلو در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، افزود: قیمت بالای فرش دستبافت یکی از عوامل زمینه ساز در این امر است.
وی ادامه داد: از سوی دیگر عدم وجود فروشگاه‌های مسنجم فرش فروشی دستبافت در این استان از دیگر عوامل است که مردم بیشتر تمایل به خرید فرش ماشینی داشته باشند.
ایزانلو با اشاره به اینکه خراسان‌شمالی یکی از استان‌های تولید کننده فرش است، اظهار کرد: اما به علت وجود امکاناتی همچون قالیشویی فرش‌های تولیدی خام فروشی می‌شوند.
وی با بیان اینکه برای اینکه امر تولید فرش در این استان رونق یابد باید زمینه حضور تاجران فرش در نمایشگاه‌های فرش فراهم شود، تصریح کرد: این امر کمک شایانی در امر بازاریابی فرش خواهد داشت.
فرش دستباف
این مقام مسئول گفت: برای اینکه یک تاجر فرش در یک نمایشگاه حضور یابد باید تمامی هزینه‌های خود را پرداخت کند اما هزینه حضور در یک نمایشگاه بالاست و باید دولت در این زمینه کمک کند.
وی افزود: تبلیغ فرش کردی و ترکمن خراسان‌شمالی در رسانه‌ها به منظور اشنایی بیشتر مردم با این محصول دست که این امر کمک خوبی در امر بازاریابی خواهد بود.
رئیس اتحادیه تعاونی‌های فرش دستبافت خراسان‌شمالی ادامه داد: پرداخت تسهیلات ارزان قیمت با دوره بازپرداخت بالا یکی دیگر از عواملی است که می‌تواند در رونق تولید و فروش فرش دستبافت این استان کمک کند.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

فرش دستباف مانع مهاجرت به دامغان

کارگاه قالی بافی روستای عباس آباد دامغان با ایجاد شغل از مهاجرت روستاییان جلوگیری کرده است.
به گزارش خبرنامه کارایان به نقل از خبرگزاری صدا و سیما ، این کارگراه به همت آقای رعیت راه اندازی شده و در آن انواع قالی با ابعاد مختلف و با طرح های گل پسته ،سالاری و خطیبی بافته می شود.
فرش دستباف دامغان
در این کارگاه به هنرآموزان به صورت رایگان آموزش داده میشود و بعد از آن بکار گیری هم می شوند .
در 4 کارگاه قالی بافی این روستا 15 نفر مشغول به کارند و قرار است تعداد کارگاه ها به زودی به 12 کارگاه و 30 نفر اشتغال برسد .
اتحادیه فرش بافان شهرستان دامغان هم ،علاوه بر حمایت از این کارگاه ،دست بافته های قالی بافان را خریداری می کند.
گرانی مواد اولیه و بیمه نبودن بافندگان مهمترین مشکلات بافندگان است.
پیش بینی می شود تا پایان امسال 150 متر مربع قالی با دستان توانمند این هنرمندان روستایی بافته شود




خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

میزان فرش بافته در استان کرمانشاه

معاون امور بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمانشاه گفت: سال گذشته بیش از صدهزار مترمربع فرش در کرمانشاه بافته شد.
به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه؛علی اسماعیلی معاون امور بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمانشاه گفت: سال گذشته بیش از صد هزار مترمربع فرش در استان کرمانشاه بافته شد که این عدد در سال ماقبل آن 42 هزار و 789 مترمربع بوده است.
فرش استان کرمانشاه
وی ادامه داد: بیشترین میزان فرش بافته شده را نیز به ترتیب از سنقروکلیایی و کرمانشاه داشتیم.
اسماعیلی افزود: در سال گذشته 5114 مورد کارت قالی بافی جدید هم صادر کردیم که تعداد کارت‌های صادر شده در سال 94 نیز 1751 مورد بوده است.
معاون امور بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمانشاه از انجام 8116 مورد بازدید از کارگاه‌های قالیبافی هم خبر داد و خاطرنشان کرد: در سال 94 هم 6033 بار از کارگاه‌ها بازدید داشتیم.
به گفته این مسئول در سال گذشته 40 مورد مجوز مشاغل خانگی در حوزه فرش صادر شده که این عدد در سال قبل از آن 35 مورد بوده است، به علاوه مجوز 15 کارگاه نیز صادر شده که آمار مجوز کارگاه‌ها در سال 94 ، 10 مورد بوده است.
اسماعیلی در ادامه از فعالیت بیش از 90 کارگاه قالیبافی متمرکز و نیمه متمرکز در استان کرمانشاه خبر داد و خاطرنشان کرد: هم اکنون 10 هزار و 50 نفر بیمه شده قالیبافی داریم.
وی با اشاره به بازدیدهای دوره‌ای که با همکاری تامین اجتماعی انجام می‌شود، گفت: بیمه افرادی که شش ماه فرش نبافند، قطع خواهد شد.
معاون امور بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمانشاه تاکید کرد: تعداد افرادی که کارت قالیبافی دارند بسیار بیشتر از بیمه شده‌ها است.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

صنعت و هنر قالی در تبریز

تبریز، مرکز استان آذربایجان مرکزی، طی قرنها بعنوان مرکز فرهنگ مشرق زمین از شهرت بسیاری برخوردار بوده است. تحولات تاریخی و توسعه آن از واحه های کوهپایه‌ای آتش فشان سهند، به مرکز تجاری امروزی و شرح حال هنرمندان و صنعتگران این ناحیه در این مختصر نمی‌گنجد.
هنر قالی تبریز
مولف در اینجا تنها به شرح کوتاهی از تاریخ پر حادثه این ناحیه و سهم بسزایی که در اشاعه فرهنگی قالی شرق داشته می پردازد.
چنگیز خان (۱۲۲۷-۱۱۶۲) م، تیمور (۱۴۰۵-۱۳۳۶) م و شاه اسماعیل اول (۱۵۲۴-۱۵۰۱) م موسس سلسله صفوی، این ناحیه واقع بین شرق و غرب را تسخیر کرده و آنرا یکی از شهرهای بزرگ امپراطوری خود نمودند. اما شهر تبریز در زمان شاه عباس کبیر از پشتیبانی فرهنگی برخوردار شد.
جنگها و فجایع ناخوشایند طبیعی، همچون ویرانی ناشی از زلزله هرگز نتوانست طی قرنها موجب در هم شکستگی شهر و مردمان آن ناحیه گردد.
در قرون وسطی، تبریز شاهد شکوفایی هنرهای زیبا و تاثیر آن بر روی هنر قالی بافی بود.
آثار تذهیب کاران، ابریشم بافان، هنرمندان مینیاتوریست و فلزکاران همه و همه سرچشمه الهام هنرمندان قالی باف قرار گرفت. اوایل قرن هجدهم مقارن افول پادشاهی صفویه و سقوط شهر و تنزل بسیاری از صنایع دستی است. هنگامی که هانیرش یاکوب از اهالی برلین در سال ۱۹۱۱ کارگاه قالی بافی در تبریز دایر نمود، تنها تعداد انگشت شماری از صدها کارگاه قالی بافی در این شهر باقی مانده بود.
ابعاد: در ابعاد گوناگون تاکنون بیش از ۱۲ متر مربع بافته می‌شود.
رنگها: قرمز لاکی و آبی تند و شیری بعنوان رنگی متضاد استفاده می شود.
نقشها: نمونه واقعی قالی تبریز به سبک باروک و باب سلیقه اروپایی است. و متشکل از تکرار مداوم گل و نخل (طرح شاه عباس) و همچنین نقشهای محلی است. طرح هایی از دیگر مناطق نیز بافته می شوند.
ترکیب: تارها از جنس کتان و پود ها از کتان یا پشم هستند.
گره: گره ترکی یا فارسی، بیش از ۲۵۰۰ گره در هر دسی متر مربع استفاده می شود.
کرک: پشم یا ابریشم، که معمولاً کوتاه یا متوسط چیده می ‌شوند و بیش از همه در آذربایجان تهیه می شود مورد استفاده است.
کیفیت: قطعات نو عموما جهت تزیین اطاقها مناسب است. قطعات قدیمی و نادر با ضخامتی ظریف بندرت در بازار یافت می شوند و قالی های ابریشمی از آنهم کمیاب ترند.


کتاب منبع:قالیها و قالیچه های شهری و روستایی ایران/اریک اشنبرنر/یساولی1384/صفحه 142

ادامه مطلب